Один із найпопулярніших сортів квітів – «Океан Ельзи». Для улюбленої справи пані Олена навіть виділила чотири кімнати – то ж тепер має справжню оранжерею.

– Професію біолога я не отримала, але квіти – улюблена справа життя. Моє знайомство із фіалками розпочалось на вінницькому ринку, – каже Олена. — Було це близько 20 років тому. Одна жіночка їх продавала, і коли я побачила ці квіти – закохалась з першого погляду. Купила одну рослину і листочок для розмноження. Запитала у продавчині, яких ще кольорів фіалки вона має. Жінка розповіла, що є рожеві та білі. Я замовила десяток. Так і стала зароджуватись моя колекція. Потім мені дали каталог. І так через пошту я замовила листочки у одеського та львівського колекціонерів сенполій. Тож коли у мене з’явилась перша колекція, стала їх сама запилювати. Тоді ще не було жовтих фіалок, і я дуже захотіла. В результаті вийшли білі квіти із ніжним жовтим відтінком. Взагалі у сенполій немає гена жовтого кольору, візуально його можна отримати з інших.

За словами Олени Лебецької, запилення нового сорту – робота скрупульозна. Працює жінка лише руками. У її оранжереї умови ближче до тепличних – висока вологість, постійна температура. Намагається працювати не лише над красивою квіткою, а щоб загальний вигляд був гармонійним. Наприклад, Олена обирає квітку, яка їй до вподоби, і вирішує, як змінюватиме у ній колір, розмір, розетку та інші якості. Запилює та чекає результату. Загалом процес тримає близько дев’яти місяців. Взагалі, щоб вивести новий сорт, потрібно від двох до п’яти років.

Про сорти фіалок Олена Лебецька знає все.

– Наприклад, сорт Вега перекладається як Зірка. А це в мене «Океан Ельзи» – на честь улюбленої групи. Квіти у фіалки красивого блакитного кольору. Не думаю, що Святослав Вакарчук знає про цей сорт, адже я людина скромна. Дуже люблю сорт Збиті вершки, його виводила сім років, там є присутні американська та німецька селекції. Одному із сортів фіалок дала назву Дарт Вейдер, бо є фанаткою фільму «Зоряні війни». Також є такі сорти як Сіріус, Місячна мелодія, Трістан й Ізольда, Поцілунок ангела, Пломбір із чорницею, Гаїті, Рожевий фламінго, Сапфіра, Кері, Дейзі, Соф’я…

Виведені сорти Олена виставляє на сторінці в соцмережі, на виставках, її запрощують членом журі. Якоїсь фіксованої ціни на сенполії немає. В середньому це 70-100 гривень.

Селекціонерка радить звернути увагу на те, що фіалки – кімнатні рослини, і вони потребують таких же комфортних умов, як і людина. Головне, аби грунт був легким, навколишня температура 18-20 градусів, освітлення та помірна вологість. Квіти варто пересаджувати один раз на рік.

Вікторія Снігур