Ці та інші питання порушуємо, щоб більше ніколи таке не повторилось.

Вже вся країна обговорює цю трагедію, в яку перетворилось свято День артилериста.

І ми вислухали думки та зробили власне розслідування.

Чому командир запізнився на шикування, а люди стояли під дронами та чекали його? Туди і влучив ворожий «Іскандер», – цікавляться читачі. Не секрет, що у 128 гірськоштурмовій бригаді служить чимало мобілізованих із Вінницької, Хмельницької областей.

Полковник, який зібрав артилеристів (кажуть, загинуло 28, офіційно підтвердили 19, 53 поранено), був засуджений за контрабанду з «ЛНР»

— Як могло статися, що командир 8 батальйону 10 гірськоштурмової бригади Дмитро Лисюк, у 2019 році засуджений за контрабанду цигарок з «ЛНР», зміг отримати звання полковника та стати командиром 128 ОГШБр?! — запитують вони.

Це саме він зібрав для нагородження артилеристів бригади і дивним чином запізнився на це нагородження, якраз під час удару ракетами…

Читаємо:

— Суд засудив до штрафу 119 тис. грн командира 8-го батальйону 10-ї гірськоштурмової бригади ЗСУ підполковника Дмитра Лисюка за контрабанду та подальший продаж сигарет з «Луганської народної республіки».

Про це йдеться у вироку суду.

Запізнився на шикування і вижив: командир 128-ї ОГШБр Дмитро Лисюк приїхав на нагородження через дві хвилини після прильоту, — «Громадське» з посиланням на свої джерела серед військових.
«Спершу нагородження запланували на 9 годину ранку, але перенесли на 9.30. У цей час військові вже були вишикувані й чекали на командира. Близько 10.10 стався російський удар».

Встановлено, що житель Краматорська Олександр Куєвда в листопаді 2018 року звернувся до свого знайомого комбата Лисюка і запропонував йому зайнятися торгівлею тютюновими виробами, які будуть переміщатися з непідконтрольної території у Луганській області.

При цьому підакцизний то-вар необхідно буде забирати в попередньо обумовленому місці біля річки Сіверський Донець, поруч з населеним пунктом Трьохізбенка Луганської області, де особовий склад 8-го окремого гірськоштурмового батальйону виконує бойові завдання.

«Підполковник погодився на цю пропозицію і в кінці грудня 2018 року забрав у лісопосадці в районі річки Сіверський Донець і транспортував на військовому вантажному автомобілі 290 ящиків (144 420 пачок) сигарет марки «Marlboro Red» і сховав їх у покинутому будинку в сусідньому селищі Боброво», — посилання на судовий вирок.

28-29 грудня 2018 року Лисюк перевіз ящики з сигаретами в Соледар (Донецька область) і продав невстановленим особам.

У січні поточного року військовий знову забрав у схованці ще 150 ящиків (74 920 пачок) з контрабандними сигаретами.

17 січня під час отримання 2 300 доларів як частини грошей за продані сигарети Лисюк зі спільником були затримані правоохоронцями в кафе в Сєверодонецьку (Луганська область).

При цьому зазначено, що з 17 грудня 2018 року контррозвідка СБУ стежила за діями злочинців, оскільки Куєвда раніше домовився про хабарі для співробітника контррозвідки за безперешкодне проходження блокпостів вантажівками з контрабандою.

Затриманим спільникам було пред’явлено підозру за фактом незаконного придбання з метою збуту, зберігання з цією метою, а також збут і транспортування з метою збуту незаконно виготовлених тютюнових виробів, вчинене за попередньою змовою групою осіб.

Комбат уникнув арешту і був відпущений на поруки, а його спільник вийшов з-під варти під заставу 286 тис. гривень.

30 липня обидва підсудних визнали свою провину і уклали угоду із слідством.

У підсумку, Куєвда був засуджений до штрафу 161 500 гривень, а комбат Лисюк — до штрафу 119 000 гривень.

Соцмережі переповнені запитаннями: чи не було ще якихось тіньових контактів командира, його підлеглих зі стороною окупанта, бо якщо був раз, міг бути і другий, третій...

Загинув під час ракетного обстрілу 128-ї бригади і воїн з Липовеччини

Трагедія, яка сталася на Запоріжжі із Закарпатською гірськоштурмовою бригадою, сколихнула всю Україну. Уже відомо про 28 загиблих Героїв.

Серед них і захисник з Липовецької громади Віталій Присяжнюк.

У День артилерії та ракетних військ, 3 листопада, він разом з побратимами був на шикуванні, коли російські окупанти завдали ракетного удару по розташуванню військової частини у селі Зарічне Запорізької області.

У Липовецькій громаді повідомляють, що Віталій навчався у Липовецькій школі №1. Закінчив Зозівський аграрний ліцей. Потім працював у поліції м.Київ.

З 2017 року став до лав Збройних сил на захист України. Віталій служив водієм-заряджаючим обслуги реактивного артилерійського взводу реактивної артилерійської батареї.

На війні познайомився зі своєю дружиною, разом служили у 128-й Закарпатській гірськоштурмовій бригаді.

17 лютого 2022 року, за тиждень до повномасштабного вторгнення, у їхній сім’ї народилася донька.

Попереду — мрії про щасливе сімейне життя, виховання донечки. Віталію ж лише 41...

У невимовній жалобі дружина, батьки, брат, маленька донечка і вся Липовецька громада...

І це не один земляк. На жаль, до офіційного оголошення ми не можемо всіх називати. Є і серед поранених жителі Вінницької та Хмельницької, інших областей. У Закарпатській області, де дислокується цей військовий підрозділ, оголошено траур.

Загинули 28 військових, 53 поранено

На Закарпатті — триденна жалоба через загибель військових 128-ї бригади.

Як повідомив голова Закарпатської обласної військової адміністрації Віктор Микита, з 6 листопада на території регіону буде приспущено державні прапори.

Микита оголосив загальнообласну жалобу 6, 7 та 8 листопада. Цими днями на всіх установах та організаціях буде приспущено державні прапори. А у храмах різних конфесій області відбудуться заупокійні богослужіння.

Президент Володимир Зеленський дав завдання ретельно розслідувати цю справу і покарати всіх винних.

ДБР вже розслідує ракетний удар по бійцях 128 бригади за статтею про недбале ставлення до служби (ч. 4 ст. 425 КК).

За цією статтею загрожує до 8 років позбавлення волі. Бюро уточнює, що перевіряє командирів, які організували шикування бійців.

Тетяна Редько
Каріна Маєвська