Триває розбудова індустріального парку «ВінІндастрі» у Вінниці – у промзоні одночасно будують два заводи. Це ТОВ «СмартЛайн» та ТОВ «Візарді» – компанії, які розвиватимуть промисловий потенціал громади. З інвесторами спілкувався Він­ницький міський голова Сергій Моргунов. 

За його словами, підтримка бізнесу – це внесок у зміцнення економіки країни та відповідне підвищення обороноздатності. Сергій Моргунов переконаний, що індустріальні парки стануть каталізатором повоєнного відновлення України, адже спроможні дати сотні робочих місць для людей за гідну платню всередині країни. Тож, окрім нарощення промислового потенціалу та доданої вартості, це ще й потужна можливість уникнути трудової міграції.

У «ВінІндастрі» планують працевлаштувати майже 700 людей. 

«Слід зазначити, що український бізнес дуже швид­ко адаптувався до війни. Релокований бізнес після переїзду уже налагодив свою роботу і рухається далі. Так само і наші вінницькі підприємці, які стали учасниками «ВінІндастрі», проявляють себе активно. В контексті розвитку індустріальних парків ми стали прикладом для наслідування для багатьох громад і однозначно маємо серйозний потенціал у глибокій переробці», – сказав Сергій Моргунов.

Він також зауважив, що рішення заснувати четвертий індустріальний парк у нашій громаді було правильним. Вже зараз ця територія стала місцем роботи для будівельників, водіїв, постачальників сировини та інших. Згодом тут працевлаштують близько 700 людей.

Наприкінці жовтня «ВінІндастрі» став 70 парком, включеним до Реєстру індустріальних (промислових) парків України.

Що за заводи будують у «ВінІндастрі»?

На земельних ділянках четвертого індустріального парку з кінця жовтня активно працює будівельна техніка. Тут свої виробничі потужності мають розмістити компанії ТОВ «СмартЛайн» та ТОВ «Візарді» – обидві працюють у галузі машинобудування. Як відомо, вже наступного року остання планує тут запустити адміністративний та виробничий цехи.

За словами директора компанії «Візарді» Олександра Бебеха, будівництво власного заводу після майже десятиліття роботи на орендованих площах – це новий етап в житті, до якого він готувався не один день. Реалізувати свій задум вирішив саме в індустріальному парку, адже тут одні з найвигідніших умов.

«В березні цього року ми підписали меморандум про участь в індустріальному парку і вже наприкінці жовтня почали будівництво офісного приміщення «Візарді», а поруч – виробничі цехи. Сумарно з компанією «Смарт Лайн» ми збудуємо трохи більше 16 тисяч квадратних метрів. Плануємо, що по завершенні близько 240 людей тут будуть працевлаштовані», – розповів Олександр Бебех.

Загальна площа двох заводів складатиме понад 16 тис. квад-ратних метрів. А по завершенні цих об’єктів роботу знайдуть близько 240 людей.

Якісна інфра-структура – магніт для інвестора

Щоб інвестору було легше заходити на об’єкт, місто почало напрацьовувати відповідну інфраструктуру. Йдеться про підготовлену систему комунікацій та якісну бетонну дорогу, аналогів якій у нашому місті немає, розповідає Сергій Моргунов. Бетонка призначена для важкого та габаритного транспорту і має значно міцніше покриття у порівнянні з асфальтовим автошляхом.

«Робота в індустріальних парках має низку різних переваг для інвесторів. Вінниця стала однією з перших громад в Україні, де почали створювати необхідну інженерно-транспортну інфраструктуру в індустріальних парках. Це забезпечення електроенергією, водою, каналізацією, газом, а також будівництво бетонної дороги, яка покращить логістику, – розповідає Сергій Моргунов. – Для міста цей крок передбачає створення нових робочих місць та комфортних умов для роботи вінничан, а також залучення інвестицій у Він­ницю.

Для інвесторів суттєвою перевагою роботи у наших ІП є те, що їм набагато менше треба вкладати коштів у підведення комунікацій, а, крім того, є пільгові умови на оренду землі, податок на нерухомість, податок на прибуток тощо. Ми також маємо низку програм щодо створення нових робочих місць, це мікс роботи Вінницької місь­кої ради та інвесторів щодо розвитку промисловості у громаді та зміц­нення економіки».

Хто ще став резидентом «ВінІндастрі»?

«Індустріальний парк «Він­Індастрі» ми сформували у грудні 2022 року з однією метою – створити платформу для розвитку бізнесу та прогресивних технологій. Адже саме за інноваціями ми бачимо майбутній успішний розвиток нашої громади, – повідомив Сергій Моргунов на своїй сторінці у фейсбуці. – Керуючою компанією за результатами відкритого конкурсу став МКП «Вінницький фонд муніципальних інвестицій».

Крім вищезазначених ТОВ «СмартЛАйн» та ТОВ «Візарді», у четвертому індустріальному парку свої потужності планують побудувати ще дві компанії. Це підприємство Firewood, яке виробляє обладнання для сушіння, накопичення і транспортування стружки, тирси та щепи, а також переробляє паливні дрова. Ще одним напрямком діяльності цієї компанії є створення біг-бегів – мішків, які використовуються у агропромисловому секторі.

Останньою компанією, яка стала резидентом «ВінІндастрі», стала «БаДМ». Фірма працює у напрямку гуртової торгівлі фармацевтичними засобами. На території ІП в планах будівництво торгово-офісного складського комплексу.