Але вони не оприлюднюються. Тому це викликає різні «народні» версії: від привезеної диверсантами пробірки та вилитої у колектор – до розритих могил із зараженими померлими під час будівництва багатоповерхівки.

Почнемо з офіційних повідомлень:

— Статистика поки що невтішна. На 6 листопада у Вінницькій області виявлено 280 захворілих, лабораторно підтверджено діагноз «гепатит А» у 245 осіб. З них 36 дітей до 18 років.

Напруга не спадає, наші спе­ціалісти працюють у дві зміни, без вихідних. Методом ПЛР ми вже обстежили 800 людей — працівників ринків, кондитерських та хлібопекарських цехів, обслуговуючий персонал автоматів питної води та ін. Відібрано 112 проб води для дослідження методом ПЛР на гепатит А. За результатами всі 112 проб відповідають вимогам Державних санітарних норм. 118 проб відібрано для бактеріологічних досліджень. Є невідповідність у 14-ти (з водогону) — по вмісту ентерококів, у 10-ти (з криниць) — по вмісту кишкової палички, ентерококів, — повідомили фахівці ДУ «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».

— Виявили 18 сімейних вогнищ захворювання, в тому числі і в районах області — Тульчинському, Калинівському, Могилів-Подільському, Хмільницькому, Гайсинському, Козятинському, Жмеринському. Проведено дезінфекцію житла. Відзначено, що члени цих сімей так чи інакше останнім часом були пов’язані з Вінницею — працювали у місті, приїжджали у справах, бували на ринках.

За інформацією департаменту охорони здоров’я та реабілітації Вінницької ОВА у нашій області для надання допомоги пацієнтам з інфекційними хворобами виділено 338 ліжок.

Нині робота продовжується. Обстежили торгуючих з ринків «Привокзальний-1», «Привокзальний-2», «Вишенька», «Урожай», «Центральний», ТЦ «Мир», працівників ТМ «Долина Плюс», відділів готової продукції магазинів ЕКО Маркет в ТЦ «Петроцентр» та магазину «Сільпо» в ТЦ «Скай Парк», працівників кондитерського цеху та кулінарії магазину «Сільпо» в ТЦ «Plaza Park». Всі результати негативні. Що стосується щеплень, то на території Вінницької області організовано та проведено вакцинацію проти вірусного гепатиту А 597-ми особам. З них медичних працівників — 549 осіб, контактних — 48 осіб, дітей — шестеро.

Проведені засідання міської та обласної комісій з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, на яких розроблені конкретні заходи з ліквідації спалаху та попередження поширення гепатиту А.

Але найбільша проблема така: якщо стався масовий спалах вірусного гепатиту, то у Вінниці мало бути те, чого немає у інших областях! І вона обростає припущеннями:

– Може бути спалах гепатиту через розритий могильник, на якому побудували житлові будинки, — Вікторія Колесник.

– Є версія про завербованих диверсанток, саме жінок, які привезли до Вінниці ємності з рідиною та вил­ляли у міський колектор, — таку версію висловила відома таролог.

– Так, щось пропустили. Хоча б ті 4 версії озвучили. Моя особиста думка — неякісна вода. Це «хворе питання вінничан». Мийте руки, вінничани, бо ви найбільш брудні — це несерйоз­но, — Михайло Повшерний.

– У Хмельницькому приблизно в час спалаху вилляли у Буг нечистоти з колектора. Хмельницький воду з річки не п’є. А п’є Вінниця. Це може бути причиною, — Ольга Швець.

– Вода смердить каналізацією, з очисних аромати щодня, але хвороба, виявляється, через немиті руки. Сміх крізь сльози, — Наталя Борисівна.

– Наша влада постійно щось мутить, лукавить, затаює, обманює. Як за Брежнєва у 70-ті. Ось і прогавила все затаюванням. Тепер маємо надзвичайну ситуацію, — Наталя Орлова.

Ось такі основні версії.

6 листопада офіційний висновок зробила комісія з техногенної безпеки та надзвичайних ситуацій. «Ймовірно, інфекція виникла саме у місті Вінниця, тому що усі захворілі жителі громад бували в обласному центрі. Продовжуємо дистанційну форму навчання ще на тиждень. Далі спостерігатимемо за ситуацією. Масові заходи та ярмарки залишаються під забороною. Наголошуємо на санітарно-гігієнічних нормах (хлорування та ін.) власникам ринків, закладів громадського харчування, супермаркетів із кулінаріями, звичайно ж, у громадському транспорті», — відзначила робоча група комісії.

Людям, як кажуть, роти не заткнеш. І не факт, що це не пусті балачки. Але коли місяцями ніхто не знає з населення — звідки спалах, а профільний керівник каже, що через немиті руки, то це точно несерйозно.

Ірина Зонова
Андрій Власенко