Насправді це доволі багатоходова головоломка для правоохоронців. До того ж вона з передбачуваним результатом, відомим ще з часів Революції гідності.

Заможні хабарники, шахраї та аферисти від української політики просто десь розчиняються. І трапляється це, переважно, в той момент, коли детективи НАБУ збираються їх затримати. Таке враження, що для них відкриваються якісь міжгалактичні портали.

Ще на слуху в українців загадкове зникнення голови комісії Київміськради з питань підприємництва депутата Владислава Трубіцина (на фото вище). Політик попався на хабарі в один мільйон 260 тисяч за сприяння у розміщенні МАФів у центрі столиці. Але розчарованим детективам НАБУ довелось лише розвести руками. За дуже складною схемою, до якої виявились дотичними найвищі військові посадовці держави, депутат від «Слуги народу» Трубіцин раптово в довідках з гербовими печатками став волонтером і під цим приводом розчинився десь поза межами України. Думаю, що його ніхто не шукає, бо військові начальники уникають пов’язаних з ними публічних корупційних скандалів.

І знову, як сніг на голову — підозрюваний у масштабних розкраданнях державних ресурсів нардеп з групи «За майбутнє» Дубневич втік з України. Певно, він скористався приватними каналами в наближених до кордону колах, бо його оголосили в міжнародний розшук.

До речі, про справжню сутність наших депутатів. Ще зовсім недавно народний обранець під час відеоконференції у суді переконував, що перебуває в українській лікарні. А в цей час, певно, уже «відстьогував» купюри якомусь дядькові в прикордонних одностроях. Наразі невідомо, як він перетнув український кордон, бо даних про це в системі немає.

Але відомо, що нардеп Дубневич обвинувачений у справі збитків «Укрзалізниці» на 93 мільйони гривень. Вищий антикорсуд оголосив його у міжнародний розшук. Про це повідомив Центр протидії корупції. Здається, що у цій назві пропущене одне слово. «Спроби» протидії. Але це виключно суб’єк­тивна думка.

За наявною інсайдерської інформацією, 8 жовтня 2023 року Дубневич перетнув кордон Румунії з Угорщиною, а подальше його місцезнаходження невідоме. Про це на запит українських органів відповіли і в Європолі. Там теж невідомо, як він перетнув український кордон.

Ярослав Дубневич

Цікаво, що в лютому 2022 року Спеціалізована антикорупційна прокуратура за матеріалами досудового розслідування НАБУ скерувала до суду обвинувальний акт про обвинувачення 9 осіб, серед яких — Дубневич. Його та 8 інших обвинувачених підозрюють у незаконному заволодінні понад 93 млн гривень коштів ПАТ «Укрзалізниці». За даними слідства, нардеп і ще вісім чиновників організували схему, за якою філія «Укрзалізниці» «Центр забезпечення виробництва» з 2015 по 2017 рік закуповувала стрілочну продукцію за істотно завищеними цінами. Для цього до тендерів залучали компанії-посередники, одна з яких належить Дубневичу. Сам нардеп нібито лобіював, аби з бюджету УЗ виділяли кошти на закупівлі у його компаніях.

Відомо також, що 53-річний Ярослав Дубневич фігурує і в іншій справі, де його теж оголосили в розшук. Його підозрюють в організації схеми з розкрадання газу на 2,1 мільярда гривень. 11 жовтня 2023 року НАБУ і САП повідомили Дубневичу про підозру в організації заволодіння майном держави (природним газом) на суму понад 2,1 млрд грн та легалізації незаконно отриманого прибутку.

Яким би це калькулятором порахувати, скільки ж украли у народу оці всі «слуги». І яку за ці гроші ми могли б мати армію? І якою системою треба підсилити наш державний кордон, щоб ці пройди не знаходили в ньому міжгалактичних порталів і не вивозили з України награбоване КамАЗами.

А якщо говорити просто, то з такими реаліями нашого правоохоронного сектору ми вже стоїмо над прірвою. Кожна невдача на фронті автоматично переноситься на владу всіх рівнів. Люди вже стомились від цих махінацій, крадіжок, безкарності посадовців і махрової корупції.

Солдати вже запитують: а за що ми гинемо? Яка це справедливість, коли чиновник чи депутат купує чергову яхту, а ми за свої зарплати купуємо броніки та шоломи і просимо у рідних скинутись на дрон, тепловізор чи пікап?

Вінничанин Сергій, котрий похоронив недавно свого єдиного 25-річного сина, загиблого під Авдіївкою, сказав на похороні: «Якщо через розкрадання чиновниками наших народних грошей ми програємо війну, я сам особисто рватиму їх руками на шматки...

Ми знаємо імена всіх вінницьких покидьків, які крадуть гроші, що мали піти на армію і вберегти життя наших дітей».

Президент натякає, що західні партнери втрачають інтерес до України. А хто ж за таке буде аплодувати? Де оборонні заводи, збудовані на вкрадені олігархами у народу мільярди?

Де куплені нардепами та чиновниками-хабарниками військові літаки, гелікоптери, танки? Майже два роки нищить країну страшна війна, а вони крадуть і тікають з награбованим за кордон. Так переможемо?

Анатолій Петраченко