Лауреати Василь Шкляр, Наталя Крісман. Тепер щороку в день його народження від­значатимуть нею кращих письменників і поетів.

2 листопада «У товаристві Кобця Василя» у Вінницькій обласній науковій бібліотеці імені Отамановського відбулось нагородження та вшанування з нагоди 80-річчя письменника Василя Кобця. На нагородженні та вшануванні були присутні дружина Оксана, сини Тарас і Павло, невістки і внучата.

Він пішов у Вічність несподівано — в польоті. Як і жив і творив.

– Ми поїхали з татом та мамою до Єгипту. Зробили перед від’їздом ще це фото за три години до відльоту. На трапі літака тато втратив свідомість. В реанімації він покинув цей світ.

Ми вирішили вшановувати письменників і поетів, підтримувати талановитих людей, так продовжити життя і нашому татові, — ділиться його син, бізнесмен Тарас Кобець.

Премію імені Василя Кобця отримали відомий український письменник-романіст Василь ШКЛЯР, лауреат Національної премії України імені Т.Г. Шевченка, який відмовився її прийняти з рук Януковича, за роман «Маруся». Автор «Чорного ворона» та десятків неймовірних романів приїхав до Вінниці і був присутній на вшануванні. Як і львівська поетеса, правозахисниця і громадська діячка Наталя Крісман, за поетичну збірку «Протуберанці душ».

Лауреати Василь Шкляр та Наталя Крісман отримують премію імені Василя Кобця від його сина Тараса

З вітальними словами до учасників зібрання звернулися Ольга Дернова, начальник управління культури Вінницької ОВА, Лариса Сеник, директор Вінницької обласної наукової бібліотеки імені Отамановського, Тетяна Цвігун, директор обласного Центру народної творчості, заслужений працівник культури України, Жанна Дмитренко, член НСПУ, інші. А також матері полеглих наших героїв Зоя Кузьменко і Тетяна Майборода.

Читав вірші Василя Дмитровича військовослужбовець Віталій Криницький, лауреат всеукраїнської літературної премії імені Степана Руданського.

З музичним вітанням виступила талановита внучка поета Соломія Кобець, яка під гітару виконала пісню на слова дідуся «Гімн трудовому Донбасу» та свою авторську пісню.

Останнє фото родини на відпочинку. Через три години на трапі літака Василь Кобець втратив свідомість. У лікарні відійшов у Вічність

— Скоро на могилі письменника, на Центральному цвинтарі, буде встановлено родиною пам’ятник чоловікові, батькові й дідусеві роботи заслуженого художника України Володимира Овраха, а на адміністративному приміщенні по вулиці Соборній, 72, де квартирує обласна письменницька організація, — меморіальна дошка.

Вийде з друку у серії «Моя Вінниччина» книга-історія села Слободище Василя Кобця і буде презентація у громаді, ділиться голова Вінницької спілки письменників Вадим Вітковський.

Вічна їм усім пам’ять у небесному товаристві Кобця Василя!

Андрій Власенко

Фотографував, як завжди, фотохудожник обласної комунальної установи «Видавничий Дім «Моя Вінниччина», лауреат премій імені Євгена Гуцала і Леоніда Гавриша Олександр Гордієвич.