Співвітчизники, це ми сперечаємось зараз, в час найстрашнішої війни, мета якої знищити росією нас як націю, незалежну країну, розмовляти нам українською чи може ще так десятиліття потягти, щоб вже комусь нарешті дійшло? Чи хтось ще не усвідомив, що путін прямо заявив, що інтереси рф закінчуються там, де закінчується російська мова?! Коли однією із умов цієї війни названа – захист «рускоязичного населенія»?

Хочете доступно поясню кому підіграв цей скандал – Фаріон-Жорін? П’ятій колоні!

І створенню в Україні проросійської політичної сили яка буде фінансуватись на гроші кремля. Всі вже бачать як її поспішно клепають для «рускоязичного лекторату та прихильників московського патріархату». І знову вони будуть підігрівати цю тему «росмови, преследованій за вєру»і тп.

Та скільки ж уже можна?! Невже нацменшини не спромоглись за 32 роки вивчити мову держави, в якій  вони проживають?

Я маю право це говорити, бо мій чоловік народився і виріс в рф, в далекому Норильську. Української не вчив! Але з поваги до народу, він вивчив українську, закінчив другий військовий вуз

в Україні І присягнув на вірність українському народові. З 2004-го на нашому будинку висить український прапор, ми всі – онуки, діти, родина в столиці і у Вінниці, Хмельниччині, розмовляємо українською з початку війни принципово, хоча половина були російськомовні.

Мій чоловік, з меншин, як державний муж висловився, в руки не бере книги російською. Пояснює просто – у нас війна, а це мова окупанта і військового злочинця Путлера, якого підтримує більшість носіїв російської мови – росіян.

Оці хвилі - страшний поворот до «какая разніца»,  це насправді вкрай небезпечно! Дуже небезпечно! Не повертайте те, що призвело до війни!

Ви ж, бляха муха, показали їм ось цим «немає різниці на якій мові розмовляти» ідеальну статистику до початку війни - ну якщо для  50 відсотків рідна мова російська, то і рф стане рідним государством! ЗАБУЛИ?!

В побуті говоріть хоч на японській - в усіх державних та публічних структурах, будь ласка - УКРАЇНСЬКОЮ!

І ще мій чоловік попросив передати ось цей загальновідомий факт усім, хто ще хоче захищати мову окупанта:

- Коли польського генерала фон Унруга, етнічного німця переманювали німці, його родич запитав, а чому він не спілкується німецькою, адже добре її знає. Той відповів, що з того часу як гітлерівскі окупанти напали на його батьківщину, він її забув.

Треба ще пояснень?

Тетяна Редько