Про це повідомляє на сторінкці у Фейсбук народний депутат України Геннадій Вацак.

«Я задоволений, що крок за кроком, нарешті, просувається амбітний проєкт транскордонного співробітництва. З моменту обрання мене народним депутатом одним із пріоритетів своєї діяльності визначив міжнародне співробітництво, зокрема, між Молдовою та Україною. Не скажу, що було легко підняти проєкт, який десятиліттями пролежав під сукном. Проте, справа зрушилася, і навіть вийшла на рівень спільної президентської програми Володимира Зеленського та Майї Санду.

Було проведено низку міжурядових зустрічей, як практичне продовження досягнутих домовленостей обох президентів. А сьогодні український парламент проголосував за ратифікацію міжурядової Угоди України та Республіки Молдова щодо будівництва мосту через Дністер на українсько-молдовському кордоні в районі населених пунктів Ямпіль-Косеуць. І це знаково!», – наголосив він.

Як зазначив нардеп, прийняття законопроєкту необхідне було для виконання внутрішньодержавних процедур, потрібних для набрання чинності цією Угодою. Міжурядова Угода містить положення щодо надання відповідних пільг з оподаткування, зокрема, звільнення від сплати вивізного мита відповідних товарів. Фактично, підписана Угода та її ратифікація Верховною Радою є зобов’язанням двох країн продовжити будівництво мосту через Дністер.

«Завдяки цьому українські експортери матимуть найкоротший шлях із центру України до країн Центральної та Південно-Східної Європи в обхід окупованому росіянами Придністров’ю, - підкреслив народний депутат. - Це сприятиме розвитку економіки України та створить додаткове сполучення з європейськими країнами. Також це розвантажить діючий пункт пропуску «Могилів-Подільський-Отач», через який сьогодні курсують всі транспортні засоби між Україною і Молдовою та суттєво покращить логістику між обома країнами».

Як відомо, будівництво мосту «Ямпіль-Косеуць» було розпочато в 2021 році. Через військову агресію росії проти України, роботи були призупинені. Проте, в червні 2023 року, будівельні роботи на місці мосту Ямпіль-Косеуць були відновлені.

Відомо, що новий міст стане продовженням траси Р-08 «Немирів-Ямпіль». Дістатися до нього зі сторони України можна буде автошляхами М-21 «Виступовичі-Житомир-Могилів-Подільський» та Т-02-02 «Могилів-Подільський-Ямпіль-Бершадь-Умань». З молдовської сторони мостовий перехід примкне до траси М2.