Новопризначений гендиректор закупівельної агенції “Державний оператор тилу” Арсен Жумаділов (на фото) заявив, що її бюджет складе 0,4 % від суми контрактів. З огляду то, що тилове забезпечення у 2023 році становило 100 млрд, у фактичному вимірі бюджет новоствореної Агенції складе 400 млн.

Такі розрахунки наводить медіа-аналітик та блогер Назар Приходько.

“Пан Жумаділов озвучив, що бюджет Агенції оборонних закупівель становитиме 0,4% від суми контрактів. Витрати на тилове забезпечення за прикладом 2023 року становили 100 мільярдів гривень. Отже, навіть за умови збереження поточного рівня витрат на армію (що малоймовірно, оскільки на 2024 рік закладено більше), бюджет Агенції становитиме 400 мільйонів гривень. На сьогодні у департаменті закупівель Міністерства оборони працює та справляється з роботою 70 осіб (а не 140, як планує Жумадилов). З урахуванням усіх можливих витрат, включаючи зарплати, оргтехніку, канцелярію, відрядження тощо, бюджет цієї організації не перевищує 40 мільйонів гривень”, – пише блогер.

Різниця, за підрахунками Назара Приходька, складає 360 мільйонів гривень, які, на його думку, будуть витрачені на високі зарплати, премії керівникам, Агенції, нові автомобілі, розкішний офіс, поїздки за кордон тощо.

Посилаючись на Арсена Жумаділова, який заявив, що самостійно формуватиме свою команду, Назар Приходько доходить висновку, що склад нового органу формуватиметься не за конкурсною основою.

"В інтерв'ю сподобалася теза "завести свою команду". Молодий чоловіче, є конкурс! І за результатами конкурсу люди потрапляють на держпосаду! Читайте закони! Пригріти своїх вирішили? На грошові посади своїх призначити? Якщо моральні підвалини нового керівника дозволяють пропихати через конкурс своїх людей, з таким самим успіхом варто очікувати, що він пропихатиме і своїх постачальників", - зазначив аналітик.

Також Назар Приходько зазначає, що оскільки Агенція отримуватиме відсоток від укладання прямих договорів, йдеться про конфлікт інтересів.

"Є очевидний конфлікт інтересів: Агенція отримуватиме відсоток від суми підписаних договорів. Отже, що вищі ціни, то більші суми договорів, то більше комісійної винагороди отримає Агенція. Вони безпосередньо зацікавлені в тому, щоб ціни були вищими", - вважає аналітик.

Крім того, на думку блогера, запланована реформа забезпечення армії недостатньо прорахована, стратегічний план анонсованої реформи тилового забезпечення не оприлюднений, і це викликає сумнів щодо прозорості роботи нового органу.

"Ви займаєтеся реформами по формі, а не по суті. Сформулюйте критерії успішності вашої реформаторської діяльності, щоб суспільство і правоохоронна система могли дати оцінку вашим управлінським талантам. Візьміть на себе відповідальність, насамперед кримінальну, що ваші реформи призведуть до позитивного результату", - звернувся блогер до керівника "Державного оператора тилу".

Насамкінець Назар Приходько закликав Арсена Жумаділова поїхати на передову і на власні очі переконатися у проблемах, які стоять перед армією.

"Візьми автомат, одягни бронежилет, один раз проїдь сам у машині, привези продукти на "нуль", походи складами з амуніцією, відвідай виробництво одягу для військових. Поставте питання фахівцям, тим, хто сьогодні цим займається, зробіть один публічний круглий стіл, на якому ви на камеру відповісте на запитання, поясните, що та як покращите. Вам озвучать реальні проблеми, а не віртуальні, які ви самі вигадуєте для того, щоб зображати реформи", - підсумував Назар Приходько.