Йдеться про те, що її керівник Сергій Кривешко провів чергове засідання робочої групи, створеної розпорядженням голови обласної Ради для вивчення питання масової загибелі осетрових в Ладижинському водосховищі та дотримання природоохоронного законодавства при будівництва водовідстійника неподалік села Тростянчик.

Члени робочої групи ухвалили рішення щодо звернення до екологічних організацій Європейського Союзу про проведення незалежного експертного дослідження обставин та причин, що зумовили мор водних живих ресурсів у Ладижинському водосховищі на початку жовтня 2023 року. Проєкт звернення має підготувати юридичне управління обласної Ради.

Сергій Кривешко

Крім цього, на засіданні робочої групи ухвалено рішення звернутися до Вінницької обласної прокуратури з пропозицією доручити державним органам контролю, а саме Державній екологічній інспекції у Вінницькій області, Головному управлінню Держпродспоживслужби у Вінницькій області, Управлінню Держпраці у Вінницькій області, провести перевірки об’єктів та суб’єктів господарювання, експлуатація чи діяльність яких може спричинити або пов’язана з впливом на довкілля шляхом скидів (викидів) у водні об’єкти, землю та атмосферне повітря токсичних, забруднюючих, небезпечних або шкідливих речовин на відповідність дотримання вимог законодавства.

Як відомо, робоча група обласної Ради була створена на підставі висновку постійної комісії з питань правової політики, регламенту, депутатської діяльності та етики, звернення керівника підприємства ТОВ «Перша Аквапромислова компанія» Олександр Корха та колективного звернення мешканців села Тростянчик.

Ukrainian Caviar Berry – українська компанія з Маріуполя, яка із 2017 року переїхала у місто Ладижин на Вінниччині. Мор червонокнижних осетрових на аквафермі стався 3 жовтня. За інформацією керівника підприємства, загинули 3000 рибин загальною вагою 9 тонн, серед яких маточні поголів’я осетра та білуги. Ймовірною причиною загибелі риби керівництво підприємства вважає небезпечні викиди каустичної соди в річку Південний Буг з місцевих підприємств.

Звісно, що причину загибелі риби потрібно визначити. Але в своєму дописі в Інстаграм депутат обласної ради Євген Шаповалов заявив, що це рішення обласної ради фейкове:

“Сайт обласної ради продукує фейки. Ч1

Робоча група жодних звернень не ухвалювала.

Ось дивіться.

17 членів робочої групи. 

10 присутні на засіданні.

«За» проголосували 5 осіб (навіть не більшість від присутніх). 

Керівник робочої групи оголошує, що рішення не прийнято (відео окремим дописом).

На сайті обласної ради ж інформація про прийняті рішення та якісь звернення 😳🤦‍♂️

Це взагалі як?

По 1 та 2 питанню не проголосувало навіть половина присутніх, не кажучи вже про більшість від загального складу робочої групи (17 осіб). 

План роботи робочої групи відсутній. 

Порядок денний надається до розгляду прямо в залі сесійній залі. Тексти звернень які виставлялись на голосування депутатам досі не надані, як і протоколи попередніх засідань.

Повна вакханалія та непрофесіоналізм.

Прошу Вячеслав Соколовий – голова Вінницької обласної Ради втрутитись персонально у цей хаос. Така неповага до депутатів приведе до великого конфлікту в сесійній залі.”

Євген Шаповалов