Спочатку треба правильно сісти.

Команда американських учених Університету штату Огайо під час дослідження з’ясувала, що мільйони людей із нормальним кров’яним тиском можуть бути помилково класифіковані як такі, що мають надто високі показники, через неправильне положення під час проведення вимірювань.

Рекомендації Американської кардіологічної асоціації та Американського коледжу кардіологів вимагають, щоб пацієнт сидів на стільці, поставивши ступні на підлогу, підтримуючи спину й утримуючи руку з манжетою для вимірювання тиску на рівні серця. Це допоможе забезпечити точні показання.

Але багато медичних працівників вимірюють артеріальний тиск, коли пацієнт сидить на оглядовому столі, залишаючи ноги звисаючими, а спину і руки без підтримки.

– Це не сприяє точному вимірюванню артеріального тиску, – заявив автор дослідження, лікар Ренді Векслер.

Як зізнався Векслер, його команда здивувалася, наскільки була велика різниця в показниках.

У тих, хто під час вимірювання АТ сидів на столі, середнє діастолічне (нижнє число) значення було на 4,5 мм рт. ст. вищим, ніж у тих, хто сидів у кріслі з дотриманням рекомендацій експертів.

Дослідники дійшли висновку, що ця різниця досить велика, щоб помилково класифікувати мільйони людей, які страждають на гіпертонію, кров’яний тиск яких насправді був у межах норми.