На Заході дедалі більше стурбовані “смертоносними” операціями українських спецслужб на території Росії. Про це повідомляє британська газета The Times, зазначаючи, що водночас західні спецслужби стають поступово залежними від українських партнерів у питанні Росії.

Видання пише, що Захід почав активно допомагати Україні у розбудові власних спецслужб після окупації Криму та початку війни у 2014 році.

Якщо Євросоюз зосередився переважно на просуванні реформ в СБУ, то США і Велика Британія зосередилися на Головному управлінні розвідки (ГУР) та Службі зовнішньої розвідки (СЗР), яких навчали, як протистояти російським диверсіям та розвивати власний розвідувальний потенціал.

Це включало навчання персоналу, постачання передового шпигунського обладнання та прямий обмін розвідувальною інформацією.

У 2022 році після повномасштабного вторгнення Росії співпраця посилилася. Але тепер українці теж стали ділитися розвідданими зі своїми західними партнерами.

Зараз українська розвідка всередині Росії має потужну розвідувальну мережу, яка використовує тривалі зв’язки між двома країнами і присутність там великої кількості українських громадян і просто симпатиків. Натомість західні країни вже не можуть так легко надсилати на територію РФ своїх агентів, як раніше, через різке погіршення відносин між Заходом та РФ.

The Times пише, що попри тіснішу співпрацю, між Україною та західними партнерами виникають розбіжності через українську стратегію перенесення війни на територію Росії – шляхом атак і вбивств не лише військових, а й політичних цілей.

На Заході існують побоювання, що це додасть аргументів Путіну щодо необхідності продовжувати війну. Крім того, Москва, схоже, досі вірить, що українці роблять те, що їм каже Захід. Тож українські атаки Кремль може сприймати як напади з боку Заходу, що несе ризик удару у відповідь безпосередньо по Заходу.