Головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін розкрив можливі причини спалаху гепатиту А на Вінниччині. За його словами, ситуація з захворюваністю на гепатит А в регіоні стабілізується, і за останню добу зареєстровано лише один новий випадок, загалом кількість випадків складає 320, з яких 39 в дітей.

Лікар пояснив, що існують кілька можливих варіантів шляхів передачі хвороби, проте Міністерство охорони здоров’я підозрює, що питна вода чи харчові продукти можуть бути причиною спалаху. Ігор Кузін вказав, що більшість хворих повідомляли про покупки на місцевому ринку, зокрема, овочі, фрукти та молокопродукти.

“Ми маємо декілька випадків захворювання саме на виробництві, мова йде про кондитерські фабрики і молокозавод. Тому зараз відпрацьовуються паралельно всі сценарії, і ми вже перейшли від тестування об’єктів навколишнього середовища до тестування людей”, – зазначив головний державний санітарний лікар.

Водночас він визначив, що важко встановити точну причину того, чому саме Вінницька область стала осередком спалаху гепатиту А. Проводиться епідеміологічне розслідування для визначення всіх можливих шляхів передачі хвороби.