На Вінниччині, у селі Лісове Жмеринського району Іван Юкал вирощує один із найдорожчих горіхів світу — пекан.

Цьогоріч фермер закладає сад цієї нішевої культури. Понад дві тисячі дерев висадять на площі 7 гектарів.

Фермер кілька років збирав та селекціонував сорти горіхів, які пристосовані до наших кліматичних умов.

— Зібрали досить пристойну селекцію з різних регіонів. Особливо, де є холодні умови, щоб було схоже до наших кліматичних умов. На сьогодні вже заклали 6 гектарів, через певний час — ще 1,5 гектара. Коли похолодало, то листя на грецькому вже опало, а на моїх — тільки пожовтіло. Набагато витриваліші до морозів, — розповів фермер.

Іван Юкал зазначає, що вирощувати горіх пекан вирішив, бо у ньому зібрано великий вміст жирів, які розчиняють холестерин в крові. За його словами, споживання пеканових горіхів дозволяє людям вберегтися від інфаркту й інсульту.

Крім того, промислове вирощування пекана вигідне як на вітчизняному, так і на міжнародному ринках, адже є попит на цю продукцію.

— Сьогодні не битий коштує приблизно 350-450 гривень, а битий — від 900 до 1200 за кг. Тобто, ціна в 10 разів більша за грецький. Дуже приваблива культура, на яку варто звернути серйозну увагу, — відзначає фермер.

Окрім пекана, 17 гектарів в Івана Юкала засаджено грецьким горіхом. Його, каже, має понад 60 підвидів.

Горіховою справою чоловік займається майже 20 років. Фермер розробив власну технологію вирощування, викопки, підготовки саджанців до продажу та висадки. У планах — створити модель горіхового саду під ключ.

— Показати процес: від висадки до готової продукції. Показати, що це реально, що це не міф, це не фантастика, показати бізнес-модель під ключ. Це буде спонукати людей до його розвитку. Щоб жити в Україні, розвивати свою справу там, де ти живеш”, — зазначив Іван Юкал.