Ми уже повідомляли цю резонансну новину. Однак з’явилися нові деталі цієї ситуації, замішаної на амбіціях та нетерпимості.

У вінницькому ресторані «Арталь» стався конфлікт між двома компаніями гостей через прослуховування російського шансону, який переріс у бійку.

У суботу там в одній з компаній був військовий ЗСУ, а в іншій — працівники СБУ.

У ресторані «Арталь» проходило два святкування: в одному залі військовий разом з рід­ними, друзями і дітьми відзначав день народження, а в VIP-залі святкував свої уродини співро­бітник СБУ.

О 22.00 з VIP-залу почав лунати російсь­кий шансон, а саме, пісні Михайла Круга «Володимирський централ» та «Приходьте в мій дім». Гості з боку військового зробили зауваження іншим відвідувачам, проте ніякої реакції не послідувало. Також проігнорувала запит і адміністрація ресторану.

«Я відкрила двері і зробила зауваження, що зараз не той час, щоб слухати таку музику. Вони не відреагували. Я пішла на бар, запитала дівчат, чому вони ніяк не реагують, що в їхньому закладі звучить російський шансон — вони тільки посміялися. Після цього вийшли з цієї компанії чоловіки і почалася бійка, — розповіла очевидиця з компанії військовослужбовця.

— Охорона ресторану на бійку не відреагувала, тому довелося викликати поліцію, але здалось, що вони також не надто серйозно поставилися до справи.

Потім змушені були викликати «швидку», оскільки були постраждалі: трьох чоловіків з нашої компанії доставили в лікарню. Образливе в цій ситуації, що ніхто не хотів вибачитися, а навпаки, почали бійку, а б’ються ті чоловіки добре, — заявила гостя.

Серед постраждалих є і військовий, який повернувся з передової, а також є четвертий потерпілий з компанії СБУшників— львів’янин Руслан Сивак, який отримав струс мозку.

За словами очевидців, він вмикав шансон і був ініціатором бійки. Журналістам стало відомо, що його син, Дмитро Сивак, служить у департаменті військової контррозвідки СБУ, і він святкував свій день народження. У компанії було ще два працівники контррозвідки, проте їх особи поки не встановлені.

Представник поліцейського главку Вінниччини Заріна Маєвська повідомила, що за вказаним фактом відкрито кримінальне провадження за хуліганство. Керівник Вінницької спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Олексій Рихлюк додав, що наразі Вінницькою спеціалізованою прокуратурою у сфері оборони Південного регіону здійснюється процесуальне керівництво за даним фактом. Він підтвердив, що до бійки причетні співробітники департаменту контррозвідки СБУ.

Тим часом стало відомо, що серед постраждалих з боку військовослужбовця є відомий у Вінниці стоматолог та юрист. Адміністрація ресторану уникає будь-яких коментарів з приводу бійки.

А незалежний правник стверджує, що цей конфлікт спровокований двозначним трактуванням мовного закону та рішенням Вінницької міськради щодо заборони російськомовного контенту в громадських місцях.

На сьогоднішній день існує лише законопроєкт, що перебуває на розгляді Комітету ВР, про внесення змін до адмінкодексу про відповідальність за прослуховування російської музики в громадських місцях. Фактично до його прийняття це рішення міської ради мертве.

Після підписання президентом закону про нацменшини, де не обмежується вживання їх мов, всі ці прийняті місцевими радами рішення можна вважати популістськими та по­літичними діями.

У випадку затримання або виявлення таких фактів національна поліція кваліфікує дії як порушення громадського порядку або дрібне хуліганство.

Прикро, що в сукупності з амбіціями, алкоголем та категоричністю молодих гарячих хлопців з правоохоронних структур ці штучні непорозуміння з мовними заборонами переростають у бійки та інші конфлікти.

Однак у демократичній країні ніщо не може виправдати нетерпимість та насилля стосовно людей, які мають іншу точку зору.

Як поінформувала редакцію речниця Вінницького обласного главку Заріна Маєвська, поліцейський наряд оперативно прибув на місце конфлікту і вгамував пристрасті, припинивши бійку. Було складено протокол щодо правопорушення. Але військовою прокуратурою справа передана Державному бюро розслідувань. На даний час ДБР проводить слідчі дії.

А ось що повідомили в СБУ:

— Наразі проводиться службове розслідування щодо таких дій співробітника управління СБУ у Вінницькій області. Його відсторонили від виконання обов’язків. Очищення Служби від подібних елементів — системний процес, який посилився з початком повномасштабного вторгнення рф і є одним з ключових пріоритетів у роботі Служби сьогодні.

Дмитро Гнатюк