У Вінниці останніми днями реєструється по одному новому випадку захворювання гепатитом А.

Коли був пік надзвичайної ситуації, фіксували 21 в день. Загалом кількість захворювань складає 320, з яких 39 — в дітей.

— Спалах гепатиту А на Вінниччині вдалося локалізувати. Система Центрів контролю та про­філактики хвороб, епіднагляду спрацювала, — зазначив міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко. — Приймаємо необхідні рішення, щоб не повторювати таких спалахів у майбутньому

А головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін розкрив можливі причини різкого росту захворюваності саме у нашій області. За його словами, МОЗ підозрює, що питна вода чи харчові продукти можуть бути основною причиною спалаху. Ігор Кузін вказав, що більшість хворих повідомляли про покупки на місцевому ринку, зокрема молокопродуктів.

— Ми маємо декілька випадків захворювання конкретно на виробництві, мова йде про кондитерські фабрики і молокозавод. Зараз відпрацьовуються паралельно всі сценарії, і ми вже перейшли від тестування об’єктів навколишнього середовища до тестування людей, — зазначив головний державний санітарний лікар.

«Ситуація з гепатитом А на Вінниччині контрольована, але загроза ще залишається», — такий висновок зробили учасники засідання Вінницької обласної комісії з техногенної безпеки та надзвичайних ситуацій 13 листопада.

У першу чергу, заслухали Держпродспоживслужбу та департамент охорони здоров’я та реабілітації Вінницької ОВА. В області підт­верджених випадків гепатиту А менше, ніж минулого тижня.

— Маємо надію, що наступного тижня ми вже стабілізуємо ситуацію з цією підступною хворобою,— зазначила Наталя Заболотна, перший заступник голови Вінницької ОВА.

А тим часом випадки гепатиту А зафіксовані в інших регіонах України — у Дніпропетровській, Закарпатській, Івано-Франківській, Тернопільській областях. Проводиться епідеміологічне розслідування для визначення всіх можливих шляхів передачі хвороби.

Ірина ЗОНОВА
Андрій ВЛАСЕНКО