Директор підприємства ПрАТ «Зернопродукт МХП» розповів про те, як компанія піклується про мобілізованих працівників, зокрема про новостворені місця для тих, кого демо­бі­лізували; про впровадження системи «точного земле­робства», урожай–2023 та соціальні проєкти, які впроваджують спільно зі своїм стратегічним партнером БФ «МХП – Громаді».

– Володимире Олександровичу, добігає завершення 2023 рік, можна вже й проаналізувати досягнуте. Яким був цей рік для аграріїв?

– Звичайно ж, рік непростий. Війна три­ває, багато наших працівників нині захищають Батьківщину. Одні пішли добровольцями, інших – призвали. На сьогодні мобілізовано 130 осіб. Кожному з них компанія щомісячно виплачує матеріальну допомогу в розмірі зарплати; здійснює медичний супровід у разі поранення. Працюємо з родинами: допомагаємо їм у розв’язанні побутових питань, якщо, не дай Бог, є безвісти зник­лі, то сприяємо в пошуках. Є в нас і програма для тих, хто повертається із фронту.

– Розкажіть, будь ласка, про цю програму.

– Ми створили спеціальну програму реінтеграції, яка передбачає працю не лише з ними, а й із членами їхніх родин. Беремо до уваги їхній фізичний і психологічний стан. Якщо людина повернулася з війни і не може виконувати попередню свою роботу, створюємо для неї нове робоче місце. До прикладу, наш колега Микола Гереженко працює в «Зернопродукті МХП» з 2005 року, був на посаді підсобного робітника. У 2014 році його призвали в АТО. Згодом чоловік повернувся на своє робоче місце. А з початком повномасштабного вторгнення знову пішов захищати Батьківщину – добровольцем. Ми йому та його побратимам купували бронежилети, була й інша допомога. Постійно тримали з ними зв’язок. До речі, тримаємо зв’язок з усіма нашими мобілізованими працівниками. Стараємося надати допомогу у всьому, що потребують вони чи їхні побратими: чи то плівка для бліндажів, чи автомобіль. Робимо все можливе, аби підтримати бійців та пришвидшити Перемогу.

Восени 2022 року Микола з іншими захисниками визволяв Сіверськ, де й потрапив під обстріл фосфорними бомбами. Микола обпік легені. Побратими змогли доправити його до лікарні. Він майже тиждень був у комі, тривалий час перебував у реанімації. Прогнози лікарів були невтішні. На щастя, їм вдалося врятувати йому життя.

Звісно, що на підсобні роботи він не зможе піти: здоров’я вже не те. Тому ми для нього створили нове робоче місце – завідувач господарського від­ділу ВП Гайсин.

З ним працював психолог. У нас на підприємстві є така штатна одиниця. Вона працює з усіма спів­робітниками. Для ветеранів є спеціально розроблена програма. Микола також пройшов медкомісію щодо придатності до роботи за посадою та медико-психологічну експертизу. Зараз готується до фізичної реабілітації коштом підприємства. Психоло­гіч­ній реабілітації допомагає дружина та вся родина, звісно ж, і колеги, підтримують його.

Так працюємо з кожним ветераном. Нині в нас уже 10 демобілізованих. Одні вже працюють, інші – проходять медкомісію. Ми з повагою ставимося до всіх наших працівників, бо люди – це головне наше надбання. До ветеранів у нас особливе ставлення. Адже вони гідно тримали лінію оборони. Ціною влас­ного здоров’я захищали Батьківщину. Тому це найменше, що ми можемо для них зробити. Не вистачить слів і добрих вчин­ків для них за їхні подвиги.

– Давайте поговоримо про зібраний урожай. Який він цьогоріч?

– Дякуючи Богу та майстерності наших спеціалістів, маємо гарні показники врожайності. З гордістю можу констатувати, що маю професійну команду. У нас кожний на своєму місці, кожний талановитий, кожний професіонал, кожний живе тією справою, що робить. І це не лише мої заступники чи директори виробничих підроз­ділів. Це абсолютно всі співробітники: від головного агронома до комбайнера, від головного інженера до механізатора, і так можна продовжувати.

Щодо показників, то цьогоріч вони гарні. Щедро вродили в нас і ранні зернові, і пізні, цукрові буряки, олійні, багаторічні трави – всі культури, які вирощуємо.

Нам також пощастило, що ми є сировинною базою для наших птахофабрик, що в структурі МХП. Тому все збіжжя йде на годування птиці. Інакше могли б зазнати втрат через ситуацію на ринку зерна.

Чула, що ваше під­приємство перейшло на систему точного обробітку землі. Розкажіть про неї.

– Цьогоріч ми почали працювати за системою «точного землеробства». Його суть полягає в тому, що окремий підхід застосовуємо до кожного поля і навіть до конкретної ділянки. Це передбачає диференційовані норми висіву, добрив, правильний полив та інші засоби для досягнення максимальної продуктивності ділянки. Інакше кажучи, це оптимальне управління для кожного квадратного метра поля.

Воно здійснюється за допомогою сучасних інформаційних технологій. Усі процеси, які відбуваються на полі, зберігаються в спеціальній базі. Електронний запис і зберігання історії польових робіт та врожаїв може допомогти надалі як під час ухвалення рішень, так і в процесі складання спеціальної звітності про виробничий цикл.

До того ж ми дбаємо й про довкілля та стан ґрунту.

Підприємство займається органічним землеробством уже дуже давно. Тому що, як каже агрохімія, найкраща система живлення – органо-мінеральна. Таку кількість органіки, що ми вносимо на своїх землях, не вносить ніхто в Україні. Агрохімічні обстеження ґрунтів свідчать про значне їхнє покращення, а отже, перевагу технологій, які застосовує «Зернопродукт МХП». Дослідження показали, що збільшився вміст гумусу, азоту, фосфору та калію. Ґрунт збагачується мікроелементами, у ньому майже немає солей та важких металів.

– Розкажіть про допомогу громадам. Знаю, що ваша компанія не стоїть осторонь благодійництва.

– Громадам «Зернопродукт МХП» допомагає спільно зі стратегічним партнером – благодійним фондом «МХП – ГРОМАДІ». Спільно розвиваємо населені пункти, аби там хотілося залишатися жити та працювати. Підтримуємо малий та середній бізнес, соціальну сферу. Спіль­но із БФ «МХП – Громаді» діємо за такими напрямами:

Реалізація та втілення проєктів, завдяки яким мешканці громад самі можуть стати рушіями змін. Один із флагманів – «Час діяти, Україно!» Це гранти громадам на соціально важливі ініціативи: від закупівлі необхідної техніки до впорядкування спортивних майданчиків, велопарковок тощо. Тільки 2023-го року Благодійний фонд надав грантів у 13 областях України на суму майже в 13 млн грн. Це – і класи безпеки в школах, і допомога з облаштування укриттів, і створення чи ремонт дитячих/спортивних майданчиків, під­тримка локальних медзакладів та ін.

Наступний напрям – підтримка локальних під­при­ємців. Ми разом з БФ «МХП – Громаді» втілюємо низку проєктів, аби надати гранти міс­цевому бізнесу. Один з таких флагманських проєктів – конкурс бізнес-ідей «Роби своє». Цей проєкт у 2023 суттєво масштабувався. Цьогоріч під його «парасолькою» проведено три конкурси. Класичний «Роби своє» – для підтримки локальних бізнесів. Навесні спіль­но з Українським ветеранським Фондом Мінветеранів реалізували #Варто «Робити Своє» – надали гран­ти для ветеранів і членів їхніх родин. А з 22 вересня стартував ще один конкурс – для сфери харчування «Роби своє з Kurator» для HoReCa.

Такий запит на гранти демонструє, що українці хочуть працювати, створювати робочі місця та наповнювати місцеві бюджети. І ми, маючи експертизу в цьому, готові під­тримувати локальний бізнес, сприяти його розвитку. 2023-го в межах «Роби своє» надали 80 грантів локальним під­при­ємцям на суму понад 6 млн грн.

Ще один напрям – це культурна ідентичність. Наші вій­ськові виборюють сьогодні право українців на життя, на власні сенси, на свободу і вибір. Війна, яку ми всі переживаємо сьогодні – це війна культур і світоглядів. Тому культура є важливим чинником у цій боротьбі, оскільки саме через культуру ми створюємо й поширюємо важливі для нас цін­ності та сенси. Тому «Зернопродукт МХП» спільно з БФ «МХП – Громаді» підтримують такі масштабні культурні проєкти як:

– покази українських фільмів у рамках проєкту «Кіно заради Перемоги!»;

– «Культура vs війна» – серія документальних фільмів про українських митців, які стали на захист України і наближають нашу перемогу;

– проведення локальних фестивалів;

– підтримка місцевих музеїв.

До речі, «Зернопродукт МХП» спільно з БФ «МХП – Громаді» підтримали два музеї на Вінниччині: музей ім. М. Леонтовича, що в с. Марківка, та музей Василя Стуса в с. Рахнівка. Перший отримав допомогу на суму майже 80 тисяч гривень. За ці кошти профінансовано виготовлення репліки дивану, на якому було вбито видатного композитора, та забезпечено доставку старовинного піаніно 1905 року виготовлення. Інший – невеличкий музей, розташований у сільській школі (мова йде про музей ім. В. Стуса), став переможцем конкурсу «Час діяти Україно!» У рамках проєкту заклад, крім стендів для експонатів, отримав телевізор та ноутбук на загальну суму 100 тисяч гривень.

А як із податками? Вчасно їх сплачуєте?

– Звісно. Не секрет, що підприємство працює прозоро. У нас офіційна зарплатня. Ми щомісяця сплачуємо податки до бюджетів усіх рівнів. Упродовж 9 місяців 2023 року «Зернопродукт МХП» сплатив понад 273 млн грн. подат­ків і зборів до бюджетів усіх рів­нів!

До загальнодержавного бюд­жету за 9 мі­сяців перераховано майже 100 млн грн. До місцевих бюджетів перераховано понад 193 млн грн. Су­­ма єдиного со­­ціального внеску (ЄСВ) на загальнообов’язкове державне со­ціальне страхування робітників підприємства становить 66,4 млн грн.

Водночас загальна сума сплачених податків, збо­рів та внес­ків компанією МХП становить понад 4,2 млрд грн.

– Наше інтерв’ю виходить напередодні Дня працівників сільського господарства. Можете привітати колег зі святом.

– Дякую. Ми не святкуємо, оскільки війна. Усі свята будуть після нашої Перемоги. У цей день хочеться подякувати колегам за таку нелегку, але важливу роботу. Наші працівники – це найбільша цінність підприємства. Я дуже поважаю і ціную кожного. Адже вони трудяться попри небезпеку та за будь-якої погоди. Вони не знають спочинку: щоденно доглядають худобу чи обробляють поля, а ввечері після роботи волонтерять.

Кожний із них людина з великої букви. Кожний – професі­онал. Мені пощастило з колегами, я безмежно вдячний усім.

Звісно, не втомлююся дякувати всім воїнам (серед них також є наші працівники) за те, що дають змогу працювати і тримати продовольчий фронт держави. Низько схиляю голову в пам’ять про тих бійців, які загинули, захищаючи Україну.

Тепер ціну українського хліба добре знає весь світ. Шкода, що в такий спосіб.

Бажаю всім міцного здоров’я, невичерпних життєвих сил, мудрості, витримки, щедрих врожаїв, добробуту, домашнього тепла, затишку та достатку. Упевнений, ми здолаємо ворога, а тоді відсвяткуємо в рідній, мирній та незалежній Україні.

З Днем працівників сіль­сь­кого господарства!

Спілкувалась Соломія Мальва