Про це повідомляє пресслужба БЕБ.

Бюро проаналізувало експорт операції та встановило, що одним з найпоширеніших методів “чорного” експорту зерна є використання ризикових підприємств. Вони заздалегідь створюються для експорту необлікованого зерна, що придбане за готівку.

У БЕБ пояснили, що аграрії вирощують зерно та за готівку продають компаніям, які зазвичай оформлені на підставних осіб та не займаються постійною господарською діяльністю. Ці компанії не подають документи про походження зерна або декларують у митних деклараціях удаваних виробників.

Після того, як зерно залишає межі України, його перепродають кілька разів і воно вже легально потрапляє до кінцевого покупця.

В результаті схеми валютна виручка не повертається до України, а бюджет не отримує надходжень, оскільки компанії-експортери є фіктивними.

"Зазвичай кінцевим покупцем зерна є компанія нерезидент, яка передає кошти за товар іншому нерезиденту, повʼязаному з українським експортером", - додали правоохоронці.

Також існує схема, в якій валюта перераховується на розрахункові рахунки нерезидента, який потім закуповує товар, наприклад, у Китаї та імпортує до України, щоб потім реалізувати його за готівку та продати іншим підприємствам податковий кредит.

У Бюро економічної безпеки зазначили, що надали свої пропозиції Кабміну аби мінімізувати ризики в цьому секторі економіки. Зрозуміло, що ці схеми вже давно працюють на українському зерновому ринку. І можна лише здогадуватись на які мільярди за цей час обікрали Україну.

І продовжують обкрадати...