Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) оголосила самотність глобальною загрозою для здоров’я людства.

Про це повідомила ВООЗ, яка створила міжнародну комісію з проблеми самотності. “Будь-хто й будь-де може бути самотнім або соціально ізолованим”, – зазначили у ВООЗ. У організації зазначили, що проблема самотності загострилася через пандемію COVID-19, яка зупинила соціальну активність людей, тому рівень самотності підвищився.

“Самотність не знає ні віку, ні кордонів і стає глобальною проблемою громадського здоров’я, що впливає на всі аспекти здоров’я, добробуту та розвитку”, – зауважується у повідомленні ВООЗ.

Там вказали, що ризики для здоров’я людини від самотності дорівнюють викурюванню 15 сигарет на день. Шкода від неї навіть більша, ніж від ожиріння та малорухливого способу життя.

У ВООЗ додали, що кожна четверта літня людина у світі відчуває соціальну ізоляцію, що спричиняє ризик деменції на 50%, ішемічної хвороби або інсульту на 30%.

Крім того, згідно з дослідженням до 15% підлітків у світі є самотніми. Молоді люди, які відчували самотність у школі, з більшою ймовірністю покинуть навчання в університеті. А відчуття роз’єднаності та відсутність підтримки на роботі може призвести до зниження продуктивності.