Про це повідомляє Reuters.

Долар, як і раніше, зберігає перше місце у торгових розрахунках: у вересні його частка зросла до 84,15% порівняно з 83,95% місяцем раніше.

А частка китайської валюти в міжнародних платежах зросла з 4,82% у серпні 2023 року до 5,8% у вересні, що є максимальним показником протягом останніх п’яти років, протягом яких ведеться статистика.

Євро тепер займає третє місце за популярністю у міжнародних платежах. У вересні його частка знизилася до 5,43% із 6,43% що були у серпні.

До таких змін призвело те, що глобальні компанії активно вирушають на боргові ринки Китаю, випускаючи рекордні обсяги облігацій у юанях та отримуючи значні суми грошей в материкових банках Китаю.

Це дозволяє їм скористатися низькими процентними ставками у юанях, у той час як вартість фінансування в інших країнах росте.

Компанії та банки нині привертають рекордні суми через облігації, випущені в юанях на материку та в Гонконгу.

Однак, за даними агенства, глобалізацію юаня слід оцінювати з обережністю. Більшість капіталу отримують китайські філії міжнародних компаній, і понад половина “зовнішніх” запозичень становлять операції материкових компаній у Гонконгу.

Крім того, інвестори з китайського ринку досі утримуються через страх перед геополітичною напруженістю та невизначеними перспективами зростання.

Нещодавно Індія відмовилася платити в юанях за російську нафту. Хоча, як відомо, Росія за рахунок китайських юаней намагалась досягти економічної стабільності.