Компанія ТАС Агро — одна із наймолодших та водночас найпотужніших інвесторів на Вінниччині. Агрохолдинг ТАС Агро, орендуючи 88000 га землі в Україні, інвестував торік у соціальну інфраструктуру місцевих громад України  – понад 7 млн грн., Вінниччини – 2 млн 368 тис. грн. При цьому бере на себе значну частину соціальної роботи держави в рамках власних проектів: «Сільська школа», «Дитячий садочок», «Здоров’я», «Сільські ради» — співпрацюючи з Благодійним фондом Сергія Тігіпка.

Детальніше про роботу компанії ТАС Агро – в інтерв’ю генерального директора агрохолдингу Ірини Вершеліс.

– Ірино Михайлівно, перебуваючи у районах, де присутній ТАС Агро, люди дякують інвестору за співпрацю. Познайомте, будь ласка, вінничан із компанією.

– У 2018 році компанії ТАС Агро виповнюється 4 роки. Сьогодні агрохолдинг – це провідна і високотехнологічна аграрна компанія України, яка динамічно розвивається. Ми об’єднуємо близько 25 тисяч пайовиків, які проживають в Чернігівській, Київській, Вінницькій, Кіровоградській та Миколаївській областях. Земельний банк компанії становить майже   90 000 га угідь в найбільш перспективних аграрних регіонах країни. Компанія працює в різних сферах сільського господарства (рослинництво, тваринництво, зберігання і переробка). Така розгалужена виробнича і географічна структура дозволяє нам стабільно працювати, незважаючи на погодні, природні, економічні чи інші несприятливі умови. Чого не скажеш про невеликі регіональні агрофірми, які не мають відповідного фінансового ресурсу й схильні до різноманітних негативних впливів, що інколи призводить до неспроможності виконання ними своїх договірних і соціальних зобов’язань перед пайовиками.

– У багатьох експертів існує думка, що агрохолдинги приходять і руйнують село, як у Вас налагоджена співпраця з громадами?

– Компанія ТАС Агро представлена на Вінниччині у шести районах: Липовецькому, Вінницькому, Погребищенському, Калинівському, Тростянецькому і Бершадському. Ми маємо десятилітній досвід успішної роботи у сільському господарстві й надалі плануємо розширювати земельний банк, збільшувати виробничі потужності та допомагати місцевим жителям. Позиція нашого інвестора Сергія Леонідовича Тігіпка чітка і зрозуміла – там де функціонують господарства ТАС Агро ми обов’язково підтримуємо соціальну інфраструктуру місцевих громад, створюємо нові робочі місця та прозоро сплачуємо усі податки і збори. Він чудово розуміє проблеми сільських жителів і поважає їхню працю, адже сам народився у селі в незаможній родині.

На відміну від багатьох великих агрохолдингів ТАС Агро розвиває село, розширює тваринницьку галузь, оновлює техніку та інвестує у новітні технології. Компанія працює повністю прозоро, виплачуючи щорічно десятки мільйонів гривень податків і зборів до місцевих і державного бюджетів. Ми ефективно співпрацюємо з Благодійним фондом Сергія Тігіпко за кошти якого ремонтуємо школи, дитячі садочки, ФАПи, будинки культури, купуємо медичні препарати і обладнання, відновлюємо водогони, освітлюємо села тощо. Загалом у 2017 році по Вінницькій області виділено більше 2 млн грн. допомоги на підтримку соцсфери. Ця робота має системний характер і не змінюється через кон’юнктурні чи будь-які інші вподобання. Ми постійно проводимо аналіз того, як диверсифікувати, збільшити підтримку людей, щоб вона була ефективною і доходила до кожного нашого пайовика.

– Чому саме Вінниччина обрана як регіон для інвестицій?

– Вінниччина – одна із найбільш розвинених та економічно перспективних аграрних областей України. Тут є уся необхідна інфраструктура, прекрасні чорноземи і відмінні кліматичні показники. Тому ми зацікавлені у розвитку і розширенні нашого земельного банку в цьому регіоні. Крім цього, для Сергія Леонідовича Тігіпка Вінниччина не чужий регіон. Звідси походить його сім’я і залишилося багато приємних спогадів. Зважаючи на ці фактори й було прийнято рішення про початок інвестицій у регіон. Сьогодні ТАС Агро успішно обробляє більше 20 тис. га землі у Вінницькій області та планує розширювати земельний банк.

 

Невеликі Козинці відроджуються завдяки відповідальному інвестору

Більше 700 тис. грн. за 4 роки на соціальну сферу Козинецької сільради на Вінниччині виділило господарство «Сімекс-Агро» спільно з Благодійним фондом Сергія Тігіпка.

Село Козинці Липовецького району на Вінниччині – одне з перших, в яке 4 роки тому прийшов інвестор ТАС Агро. Й за цей короткий час невелике село, де мешкає всього чотири сотні жителів, почало відроджуватися! Люди мають водопровідну воду, де за кошти компанії викопано свердловини, а ще — дитячий садочок, родзинку соцсфери села. ДНЗ у Козинцях за євростандартами — це справжній подарунок громаді, який відкрито за підтримки компанії та Благодійного фонду, бо допомога дітям і турбота про їхнє майбутнє — це один із пріоритетних напрямків роботи аграріїв. До цього у селі практично не було закладу, де б малечі протягом дня було цікаво та затишно. Й хоч для ДНЗ була передбачена частина двоповерхового приміщення, але не знайшлося бажаючих довести до пуття споруду, яка б працювала за своїм призначенням.

– Пригадую, як у нас в селі розпочало господарську діяльність підприємство «Сімекс-Агро», до мене завітали молоді люди й одразу запропонували співпрацю, — розповідає Козинецький сільський голова Віктор Петрюк. – Нам пощастило на добросовісних людей, що на сьогодні рідкість, й всі ці роки співпрацюємо із аграріями. За цей період вони перерахували адресно більше 700 тис. грн. на розвиток соціальної сфери громади. Завдяки інвестору у нашій сільській школі поміняні вікна на утеплюючі, є електроплита, бойлер, музична апаратура, спортивний інвентар. Нам симпатизує і те, що інвестор цікавиться роботою сільської медицини й на наше прохання виділяє кошти на закупівлю препаратів першої необхідності для всіх мешканців, а не лише пайовиків. Цього року на медицину Козинців перерахували 10 тисяч, а на сусіднє село Кобильню — 4 тис. грн.

А на 2018 рік громада, при допомозі Благодійного фонду, запланувала капітальний ремонт свого дуже болючого питання – будинку культури, який десяток років в аварійному стані. Ці роботи розпочнуться лише тому, що нам виділяють 80 тис. грн. на закупівлю будматеріалів Після завершення ремонтних робіт люди матимуть де відпочити та поспілкуватися. Голова каже, що інвестор настільки уважний, що на прохання працівників сільради подарував сучасний комп’ютер.

 

Євродитсадок із мультимедійною дошкою — подарунок від ТАС Агро

Гордістю села Козинців є дитсадок «Пролісок». Цей заклад у центрі населеного пункту справді можна вважати одним з найкращих на Вінниччині, хоч донедавна це була цегляна нічим не приваблива коробка. Й лише з приходом компанії ТАС Агро приміщення перепланували під дитсадок, провели капітальний ремонт, облаштувавши зручний теплий туалет та душ, зробили сучасні ігрову, навчальну, спальну кімнати та їдальню, в які закупили усі необхідні меблі, комп’ютер, побутову техніку та справжнісіньку дивовижу для сільських дітей — мультимедійну дошку.

– Наш дитсадок розрахований на 50 місць, — розповідає директор Тетяна Владика. – У нас настільки затишно і гарно, що батьки приводять дітей з 2-х років. Малеча аж з 5 сіл – Козинців, Косаківки, Коханівки, Пеньківки і Кобильні  залюбки перебуває у нас протягом дня. Для цього є всі умови. Завдяки матеріальній базі від Благодійного фонду Сергія Тігіпка маємо тепер можливість розвивати, навчати та готувати дітей до школи. Харчування у дитсадку повноцінне 3- разове. Ми йдемо у Європу, а отже дітки повинні зростати саме у сучасних умовах, які є у нас. Ми та батьки дуже вдячні аграріям за розуміння.

 

1600 мешканцям щороку дарує ліки ТАС Агро

У Козинцях по сусідству із дитячим садочком розташована сільська медицина з довгою назвою – амбулаторія загальної практики сімейної медицини. Люди кажуть, що спільними зусиллями: держави, сільради та інвестора вдається громаді утримувати повноцінний її штат з 8 працівників: сімейного лікаря, 3-х медсестер, 2-х санітарок, лаборанта, водія “швидкої допомоги”. Медпрацівники цілодобово обслуговують 1600 осіб кількох сіл. Всі медпрацівники, навіть лікар Людмила Гнатюк – місцеві, а тому кожну родину знають з батьків-дідів. Коли ж у село прийшов інвестор ТАС Агро, то попросили закупити для амбулаторії комп’ютер, меблі, тонометри і глюкометри. Тож тепер сільські медики, проводячи 3-4 рази на рік подвірні обходи, мають можливість виміряти людям артеріальний тиск та цукор. Окрім адресної допомоги, ТАС Агро щороку надає кошти на закупівлю медпрепаратів для надання першої медичної допомоги усіх жителів. Зважаючи, що серед населення дуже багато людей похилого віку, то сільські медики виїжджають до таких додому і ставлять крапельниці – коштом інвестора.

– По нашій сільраді смертність невелика. В рік помирає приблизно 30 осіб з 4-х сіл, – каже лікар Людмила Гнатюк. – Це тому, що за кожним населеним пунктом, що у складі Козинецької сільради, закріплена медсестра й здоров’я кожного пацієнта під контролем. Радіємо нашим нинішнім вагітним, з якими проводимо бесіди та даємо професійні настанови, готуючи до пологів.

У сімейній медицині Козинець настільки злагоджена робота колективу, що навіть мають свою “гарячу лінію” за номером: 3 – 48 – 24. Відтак жодна скарга на здоров’я не проходить поза увагою. Дуже виручають безкоштовні ліки при найпоширеніших захворюваннях, закуплені ТАС Агро й за це медики щиро дякують інвестору від усіх людей, багатьом з яких по-справжньому врятували життя.

 

Менеджера ТАС Агро Наталію Білоус називають Он-Лайн допомогою села

Господарство «Сімекс-Агро» (ТАС Агро) працює відкрито з усіма людьми. Для цього у Козинцях ввело посаду свого представника-менеджера, яку обіймає місцева жителька Наталя Білоус.

– Мій робочий день розпочинається в 00 год. і закінчується в 00 год., — каже Наталя Олексіївна. — Телефон завжди увімкнений й дзвінків дуже багато: заяву написати, вручити новорічні пакунки, отримати допомогу на поховання, яку надає інвестор у сумі 2 тис. грн., або ж коли прийти по розрахунки за паї, які я видаю. Зазначу, у 2017 році за один земельний пай наш інвестор платив в середньому по 10 тис. грн. оренди. Як правило, у нашому господарстві «Сімекс-Агро» розміри орендної плати одні з найвищих на Вінниччині. То до мене навіть телефонували керівники із сусідніх господарств й запитували: що дає ТАС Агро? Я кажу: не знаю, бо переконана, що наш інвестор своїх пайовиків не образить, а поступить справедливо, незалежно від того, якими розрахунки будуть в інших господарствах.

Наталя Білоус — душа компанії. Як то кажуть, уміє організувати не тільки роботу, а й відпочинок. Вже кілька років, завдячуючи допомозі компанії, улюблене свято Івана Купала на березі ставка проходить весело й смачно, з варениками, юшкою, смаженою картоплею і перетворюється у справжнісіньке шоу. Цього року інвестор пообіцяв надати на це свято більше коштів, як торік.

 

У нас купують молоко Ізраїль і «Рошен»

У ТОВ «Михайлівському» (ТАС Агро) налаштовані на системну і довготривалу співпрацю та планують збільшувати інвестиції у виробництво.

Півстолітню традицію з вирощення української чорно-рябої молочної худоби і виробництва молока зберігає ТОВ СОП «Михайлівське» у селі Михайлівка Вінницького району. Це один з колишніх найвідоміших колгоспів у Союзі, а нині одне з небагатьох господарств на Вінниччині, де завдяки інвестору ТАС Агро вдалося зберегти стадо ВРХ у тій чисельності, яким воно було завжди і отримувати одні з найбільших надоїв молока — понад 6 тис. літрів на корову у рік.

Молочно-товарний комплекс у Михайлівці займає простору кількагектарну площу. На його території розташовані 12 охайних доглянутих корівників з утепленими вікнами. Поряд сучасні обори з накриттям для вигулу тварин. Є полігони для дорослих корів та окремо для молодняка. Тут доглядають корів за новими технологіями: пасти тварин не гонять, а лише прогулюють.

За півсотні метрів від приміщень спеціальні муровані ями, в яких щороку заготовляють 5 тис. тонн силосу і 3 тис. тонн сінажу. Окремо для зимівлі такої кількості ВРХ заготовляють по одній тисячі тонн сіна та соломи. Їжу тваринам, під назвою монокорми, змішує спеціальний міксер, а розвозить трактор. Процес виробництва молочної сировини чіткий: перше доїння о 6.00 год. ранку, друге – о 13.00 год, третє – о 18.00 год. Праця доярок повністю механізована. На відміну від колишньої ручної важкої роботи тепер доярка тільки підключає апарат. Молоко від корови по спеціальних трубах потрапляє у холодильник і має високу якість. Якісну молочну сировину з «Михайлівського» закуповує для переробки підприємство «Рошен» та Ізраїль. Й більше того, представники Ізраїлю кожного місяця приїздять на ферму на Вінниччину й спостерігають за процесом виробництва молока. Залишаються задоволеними й співпраця триває роками.

– Утримувати 950 голів ВРХ, з яких 500 корови — неважко, — каже директор ТОВ СОП «Михайлівське» Степан Федорович Ковальчук. — Завдячуючи відповідальному інвестору ТАС Агро ми зберегли у господарстві тваринницькі комплекси, маємо достатню кількість власно вирощених кормів, а всі виробничі процеси — роздача кормів, прибирання гною, доїння корів на комплексі — механізовані. При цьому наше підприємство — ферма продовжує переобладнуватися, закуповується нова техніка, і думаємо навіть про побудову надсучасних тваринницьких комплексів, щоб відповідати найвищим європейським вимогам і відправляти молочну сировину за кордон.

Сьогодні на фермі працює 70 місцевих жителів, з яких 20 – доярки. Робота високо оплачується. Наприклад, доярка в середньому отримує 8,5 тис. грн на місяць та усі передбачені законодавством соціальні виплати. З лютого заробітну плату плануємо підвищити на 20%, а тому вільних робочих місць немає. Середні надої на корову становлять понад 6 тис. літрів на рік, рекордсмени дають по 10 тис.

Крім тваринництва, господарство обробляє майже 3000 га землі, яку орендує у місцевих жителів. Більше 1000 пайовиків довірили нам і, я переконаний, що не жалкують про свій вибір, адже ми виплачуємо одну з найбільших орендних виплат в районі, допомагаємо обробляти присадибні ділянки, виплачуємо кошти на поховання, підтримуємо соціальну інфраструктуру населених пунктів. Ми налаштовані на системну і довготривалу роботу в регіоні, тому сподіваємося на підтримку і розуміння місцевих жителів.