Російські спецслужби постійно намагаються вербувати українських підлітків. Зокрема, для фейкових мінувань важливих об”єктів, щоб відволікти увагу рятувальників. Використовують завербованих і в розгоні ІПСО та інших сценаріях на користь ворога.

Як стало відомо, СБУ викрила нові спроби російських спецслужб розхитати внутрішню обстановку в Україні та дискредитувати нашу державу на міжнародній арені. За рахунок вербування неповнолітніх українських юнаків спецслужби рф намагалися розпалити антисемітські настрої на Житомирщині, а також у Дніпрі, Львові та Вінниці.

За інформацією СБУ, до складу групи входили 13-17-річні учні місцевих шкіл. Для їх дистанційного вербування спецслужби РФ створили молодіжний праворадикальний телеграм-канал.

“Отримані таким чином медіафайли російські спецслужби “розганяли” в закордонних ЗМІ як фейкові публікації для дискредитації України”, – уточнюється в повідомленні.

Зокрема, у Житомирській області викрито 15-річного школяра з міста Радомишля, якого представники країни-агресора тривалий час психологічно “обробляли” через інтернет. “Окупанти вимагали від юнака нанести антисемітські написи на одному з меморіальних знаків на території області”, – йдеться в повідомленні.

У СБУ інформують, що в Дніпрі, Львові та Вінниці також викрито місцевих учасників підконтрольного РФ телеграм-каналу – чотирьох школярів місцевих навчальних закладів.

“Задокументовано, як представники російських спецслужб закликали їх до вчинення актів вандалізму на місцях вшанування пам’яті жертв Голокосту”, – наголошується в повідомленні.

За всіма викритими фактами триває розслідування в рамках кримінального провадження. А батькам підлітків радять бути пильними, щоб не допустити на них впливу ворожих спецслужб.