Студія «Телекон», благодійний фонд «ДАР», кінотеатр «Родина», «Музей Вінниці» запрошують на показ фільму «Повернення. Василь Кричевський» з творчою зустріччю його авторів у кінотеатрі «Родина»

(м. Вінниця, вул. Миколи Оводова, 47) у середу 29 листопада о 13.30.

Вінницька прем’єра кінопритчи «Повернення. Василь Кричевський» в межах усеукраїнського туру показів фільму до 150-річчя видатного українського митця Василя Кричевського містами України, де він жив і працював, а також де проходили зйомки цієї унікальної стрічки.

У фільмі знявся його онук, майстер прикладного мистецтва Василь Лінде-Кричевський. Він приїжджав із США в Україну для зйомок, які проходили в Києві, Харкові, Полтаві, Опішному, Львові, Одесі, Каневі тощо.

Крім показу відбудеться творча зустріч з авторами фільму: режисером Сергієм Заболотним, продюсеркою Валентиною Подгорною, оператором-постановником Павлом Попковим. Модератор – кінознавець Ігор Жуков.

Знімальна група працювала над стрічкою понад 7 років. Всесвітньо відома студія «Телекон» знімала документальні фільми і серіали, зокрема й для всеукраїнських телеканалів («Собор на крові», «Хлібна гільйотина», «Дзеркало історії» та ін.), і співпрацювала із зарубіжними медіа-гігантами «BBC», «CBC» тощо. Режисер фільму: Сергій Заболотний, відомий своїми режисерськими («Свідок Женя», «Чорнобиль 3828») і продюсерськими роботами («1945», «Плавильний котел»).

Сценарій написав Ігор Кобрин – уславлений режисер, автор знаменитих документальних фільмів «Собор на крові», «Хлібна гільйотина», «1941: Заборонена правда».

Продюсери: Наталя Блейзер – засновниця благодійного фонду «Daar Foundation» (Г’юстон, США), меценат і продюсерка документальних фільмів.

Валентина Подгорна – голова благодійного фонду «ДАР», продюсерка фільмів «Три історії Галичини», «Свідок Женя», «Третій вимір Василя Кричевського».

Оператор-постановник: Павло Попков, який знімав українські та міжнародні документальні фільми «Ніл Хасевич. Мистецтво волі», «Маріуполь – місто нескорених», «Yuriy, el ceramista».

Художник-постановник: Сергій Маслобойщиков, відомий сценограф, кіно- та театральний режисер (вистави «Verba» за «Лісовою піснею» Лесі Українки, «За двома зайцями», фільми «Шум вітру», «Свій голос»).

Графіку титрів зробив Олексій Чекаль – автор офіційної символіки Православної Церкви України, знаний у світі каліграф, дизайнер, який працював над проєктами для Вселенського патріарха Варфоломія, Оксфордського університету.

Афішу фільму створив Віталій Шостя – відомий графік-плакатист, член-кореспондент Національної академії мистецтв України.

Голос за кадром: Олександр Ігнатуша – улюблений актор, знайомий глядачам за ролями у фільмах «Той, хто пройшов крізь вогонь», «Осінні спогади».

Музику до фільму написали Сергій Фоменко (популярний музикант, співак, композитор, лідер гурту «Мандри») та Роман Гриньків (славнозвісний бандурист, лавреат численних міжнародних і всеукраїнських конкурсів).

Василь Григорович Кричевський (1873-1952) - видатний український художник, архітектор, графік, етнограф, майстер декоративно-ужиткового мистецтва, сценограф, мистецтвознавець, педагог, фундатор стилю українського модерну в національній архітектурі, ініціатор створення будинку-музею Т.Г. Шевченка в Києві, один із засновників і професор Української академії мистецтв, архітектор Київського будинку письменників «Роліт», Канівського музею на могилі Тараса Шевченка, автор пам’ятника Михайлу Грушевському та національного герба України «Тризуба».

У Вінниці існувало дві споруди, побудовані за проєктами Василя Кричевського у стилі українського архітектурного модерну. Це колишня садиба лікаря Миколи Стаховського і, так звана, «дача Костецьких» на Старому місті. Остання, на жаль, не збереглась, а колишня садиба Стаховського, кардинально видозмінена реконструкціями, перетворилась на поліклініку МВС України у Вінницькій області. Василя Кричевського також вважають автором ескізів оздоблення та розпису другого поверху готеля «Савой» – першої шестиповерхової будівлі у Вінниці, пам'ятки архітектури, одного з символів та ідентифікаторів міста. Минулоріч у Вінниці з’явилися вулиця та провулок Василя Кричевського.

Попри колосальний внесок Василя Кричевського в розвиток української культури, радянська влада намагалася викреслити ім'я геніального митця з історії.

Впродовж років Незалежності України музейники, дослідники, книговидавці та кінематографісти повертають ім’я славетного митця Україні та світу.

Для довідки:

Васи́ль Григо́рович Криче́вський ( 31 грудня 1872 (12 січня 1873), с. Ворожба, Лебединський повіт, Харківська губернія, Російська імперія — 15 листопада 1952, Каракас, Венесуела) — український художник, архітектор, графік, засновник української професійної університетської архітектурної та художньої освіти.