Глава американської делегації при ООН посол Лінда Томас-Грінфілд порівняла президента РФ Путіна з колишнім генсеком СРСР Йосифом Сталіном, який влаштував Голодомор в Україні, вбивши мільйони цивільних.

Джерело: Томас-Грінфілд на засіданні Ради з питань нацбезпеки Білого дому, Укрінформ

Пряма мова Томас-Грінфілд: “Цього місяця ми маємо 90-ті роковини Голодомору, який означає смерть від голоду. Але Путін не зважав, він, швидше, надихнувся. Як і Сталін, Путін використовує продовольство  як зброю війни. Як і Сталін, Путін вчинив голод і смерть в Україні”.

Чому? Тому що Росія розікрала українське зерно, саботувала сільськогосподарські угіддя, бомбардувала українську сільськогосподарську інфраструктуру та портові міста”.

Деталі: Вона підкреслила, що тоді мільйони українських жінок, дітей, чоловіків загинули через жорстку та репресивну політику сталінського режиму, через рукотворний і навмисний голод. Це, за її словами, “стало попередженням” того, що може статися, якщо не стримувати жорстокість і тиранію.

Томас-Грінфілд також наголосила, що Росія веде війну не лише проти народу України, "вона також веде війну проти вразливих верств населення в усьому світі, які залежать від експорту продовольства з України".

Представниця США нагадала, що Росія загострила глобальну продовольчу безпеку. Адже до повномасштабного вторгнення минулого року Україна була одним із провідних виробників та експортерів сільськогосподарської продукції. Втім зараз виробництво пшениці в країні зменшилося на 35%, ніж до війни.

Але попри це, попри невпинні атаки український народ вистояв і продовжує бути "маяком надії" для найуразливіших верств у світі.