Начальник Управління державної міграційної служби Вінницької області Борис Олександрович НАЛИВАЙКО повідомив про деталі  оптимізації підрозділів УДМС та вплив реорганізації на якість надання послуг.

– За 10 місяців цього року на Вінниччині ми оформили 52 тисячі паспортів у формі ID-картки громадянам України та близько 80 тисяч закордонних паспортів. Втім, через зменшення кількості звернень за паспортами через вимушений виїзд за кордон наших громадян ми змушені оптимізувати мережу паспортних послуг. Бо це зайві державні витрати, оренда приміщень і заробітні плати для службовців , які оформляють буквально кілька паспортів на тиждень. Водночас, всі наші послуги будуть доступні мешканцям області, внутрішньо переселеним громадянам і військовим, які оформляють документи для виїзду на лікування за кордоном і реалізацію., – повідомив Борис Наливайко.

– В минулому році наша система була вимкнено на 3 тижні від початку повномасштабного нападу на Україну. Бо ворог пробував атакувати систему міграційної служби і не зміг цього зробити. Тоді ми переживали справжній бум із оформленням паспортів , бо одні громадяни бажали виїхати за кордон. Інші знайшли притулок на Вінниччині і бажали відновити втрачені документи. Було до 2 тисяч звернень на добу із березня до кінця літа минулого року. Нині ажіотаж спав і частину нашої роботи готові фахово виконувати органи місцевого самоврядування.

- Скільки у нас іноземців нині в області ?

- Більше 9 тисяч громадян, в тому числі 200 іноземних студентів. Загалом в області живуть громадяни 57 країн світу. І найбільше громадян росії, більше 5,5 тисяч... Але це здебільшого особливі росіяни - наші українці, які свого часу виїхали до росії на заробітки, по родинних справах, отримали там документи і повернулись додому. Серед них є кілька сотень, які вже подали документи на відновлення чи отримання громадянства України... Але це можна зробити за наявності в тому числі  довідки про відсутність судимості , яку вони отримують в сучасній Молдові чи Польщі...

- Що ви порадите громадянам , яких змушують на окупованих територіях отримувати паспорти рф?

- Вони опинитись в біді та за важких обставин... І в жодному разі не втрачають громадянства України.

- А бланки паспортів вдалось вивезти із під окупації ?

- Так, в лютому-березні минулого року в моєму кабінеті зберегались  мішки паспортів України , які вдалось вивезти із Херсону та решти захоплених територій. Люди часто ризикували життям заради цих бланків із тризубом...

- Військові часто у вас оформляють паспорти для виїзду за кордон ?

- Для поранених воїнів у нас двє послуга виїзного оформлення документів , бо важкопораненим і бійцям із ампутаціями маємо допомогти отримати всі документи швидко і якісно.

- Рейтинг паспорту України не впав під час війни?

- Ні. Ви ж самі знаєте, який нині є попит на наші паспорти серед громадян , які вимушені були виїхати за кордон. Тому в Польщі , Німеччині , Словаччині, Іспанії та інших країнах Європи нині відкриті паспортні сервіси для отримання паспортів України. Ціни на ці послуги держава тримає на доступному рівні, бо війна закінчиться і маю надію додому повернуться багато наших громадян.