Хоча, як наполягають науковці, він є. Зокрема щодо 10 сторінок такого тексту та переписування з ро­сійської книги.

Ми вже писали про зміну позову Вікторією Петрушенко в суді.

Ось як це про­коментував подавач скарги до НАЗЯВО Олег Смір­нов:

– Тепер Вікторія Петрушенко вимагає визнати дії Національного агентства із забезпечення якості освіти протиправними щодо розгляду її дисертації на предмет плагіату.

Вимагає, щоб суд зобов’язав НАЗЯВО утриматися від подальшого розгляду скарги науковця Смірнова щодо плагіату у її докторській дисертації. Наступне слухання справи заплановане на 27 листопада.

Ця справа вже набула великого розголосу. Тому її коментують та роблять висновки по усій Україні. До цього розгляду прикута увага і нардепів, і міністерства.

Ось який відгук отримали ми від нашого читача:

– Наразі чимало відомих українців вважають, що «мовний скандал» навколо професорки працює проти України, яка зараз відчайдушно бореться з російською колонізацією та прагненням ворога знищити українську культуру та українську державу.

Загалом спостерігаються ці­каві паралелі в українському науковому середовищі. У Він­ниці професорка звер­тається до суду з позовом до державної структури з якості знань, і суд забороняє НАЗЯВО розглядати її наукові роботи на предмет плагіату. Хоча колеги підтверджують його наявність. І ця маніпуляція не викликає жодних обурень у «студентів» та вченої ради. Отже, так можна.

Натомість іншу професорку у Львові миттєво звільняють з роботи за проукраїнську позицію, висловлену в жорсткому стилі військового стану. Крім того, правоохоронцями проти неї починається кри­мінальне провадження.

Де логіка у цих паралелях? І хто зараз намагається розповідати сві­тові, що Українська держава не вдається до методики подвійних стандартів у оцінці, по суті, реальної ситуації в галузі науки?

Сергій ГОДУН

Від редакції. Готові вислати і вашу точку зору