Минулого тижня, 14-15 листопада, у Варшаві відбулася Друга виставка-конференція ReBuild Ukraine powered by Energy

Там зібралися учасники з понад 30 країн світу, серед яких і українці – це експерти енергетичної галузі Європейського Союзу, інвестори та фірми, які працюють у різних галузях, а також представники ор­ганів місцевого самоврядування України, дипломати тощо. Вінницький міський голова Сергій Моргунов на чолі делегації з Вінниці представив інвесторам проєкти на відбудову.

Під час конференції відбулася виставка, на якій муніципалітети України розповідали про об’єкти, які хотіли б втілити в життя для покращення життя громади. Провідні міжнародні інституції та іноземні компанії в свою чергу продемонстрували, в яких напрямках готові спів­працювати з Україною на шляху її відновлення вже зараз – під час війни та після Перемоги.

Вінницька громада вдруге взяла участь у міжнародній виставці-конференції ReBuild Ukraine. 

«Ми тут передусім тому, що заходи таких масштабів — це можливість зав’язати нові інвестиційні партнерства, познайомитись з донорськими організаціями та їхніми програмами, які спрямовані на відновлення послабленої війною економіки нашої країни. Це саме той напрям, який є одним із ключових в нашій роботі. Ми орієнтовані на залучення зовнішнього фінансування на проєкти, які потрібні нашій громаді і які наразі неможливо реалізувати за бюджетні кошти», – сказав мер Вінниці Сергій Моргунов.

Вінниця шукає інвесторів для будівництва сміттєпереробного заводу, реконструкції очисних споруд та ряду інших проєктів.

Серед проєктів, з якими делегація з Вінниці приїхала на конференцію, реабілітаційно-спортивний комплекс, необхідний для відновлення військових та всіх тих, хто має травми опорно-рухового апарату. А також реконструкція очисних споруд, будівництво сміттєпереробного заводу, будівництво аеровокзалу та інші.

«Також ми шукаємо інвесторів, які б взялись за будівництво сміт­тєпереробного заводу та реконструкцію очисних спо­руд, яку необхідно робити, використовуючи ін­новаційні енергоощадні технології, – розповів Сергій Моргунов. – Для післявоєнного розвитку Вінниці потрібен аеропорт. Маємо наміри побудувати аеровокзал на місці того, який зруйнували окупанти. Серед проєктів — відновлення площі Перемоги, що входить до більш ширшого проєкту «Вінницька миля». Це лише частина тих проєктів, які підготували для презентації на варшавській міжнародній виставці. Тож спілкуємось з представниками різних фондів, інвестиційних та будівельних компанії, які готові брати участь в проєктах відбудови з акцентом на інфраструктуру, промисловість та енергетику».