Ініціативна громада Свято-Казанського храму Туль­чинської єпар­хії УПЦ за учас­тю військових провела у місті загальні збори.

Головним питанням, яке розглядали, була зміна підлеглості канонічності релігійних організацій Ладижина. Нагадаємо, таких у місті 4. За словами ініціаторів, попри війну в країні московські церковники продовжують плести павутину розбрату в громаді.

Втрутитись у ситуацію та підтримати свою громаду вирішили й вій­ськові. Свій єдиний день у відпустці вони присвятили най­важ­ли­вішій справі – під­трим­ці громади у її бажанні перейти до єдиної Помісної церкви України.

Одноголосно, голосами 1306 осіб, присутні ухвалили рішення про перехід Свято-Казанського хра­му Тульчинської єпархії УПЦ під канонічність ПЦУ. Від­повідне рішення передали до управління у справах національностей та релігій Вінницької облдержадміністрації задля зміни в установчих документах релігійної громади міста.

Митрополиту Іонафану та архієпископу Сергію, яких президент позбавив громадянства, підпорядковувався храм, у якому повстали парафіяни

Свято-Казанський храм, що у Ладижині, опікав дуже близький соратник митрополита Тульчинського і Брацлавського Іонафана єпископ Сергій, в миру Сергій Нецой.

Митрополит Іонафан засуджений судом першої інстанції до 5 років ув’язнення за антиукраїнську діяльність. Подав апеляцію та прохання піти на обмін до рф. Але поки що його друг, як сам назвав його таким, патріарх Кіріл обміну свого давнього приятеля не сприяє. А в Україні не лише митрополита Іонафана президент Зеленський позбавив українського громадянства, але й настоятеля цього собору єпископа Сергія.

Архієпископ Сергій не місцевий. Він приїхав до Тульчинської єпархії за сприяння митрополита УПЦ МП Іонафана.

Наскілький вікарій Тульчинської єпархії, єпископ Ладижинський Сергій є дуже близькою людиною до Іонафана — може свідчити те, що, кажуть, митрополит Іонафан переписав на єпископа Сергія все своє майно. Але рішенням Вінницького суду — Тульчинський судити відмовився, бо всі судді назвались його парафіянами — митрополита Іонафана не лише засуджено до 5 років тюрми, але й ухвалено конфіскувати все його майно. Отож єпископу Сергію тепер нічого не дістанеться, якщо апеляція не відмінить це рішення.

Під час суду ми вислухали і митрополита Іонафана, якого супроводжував Сергій Нецой, і прокурора. Митрополит повідомив, що йому все підкинули і що закони України він не порушував.

Сторона обвинувачення спиралась на доказову базу. Наголошувала, що це не держава втручається у справи церкви, а, навпаки, її представники чинили антидержавницькі дії і порушували її закони. Так, у митрополита Іонафана СБУ провело обшуки 11 жовтня 2022 року. За висновками експертизи, СБУ, митрополит здійснював умис­ні дії, спрямовані на розпалювання релігійної ворожнечі та образу почуттів громадян у зв’язку з їхніми релігійними переконаннями.

У його помешканні знайшли проросійську літературу та виправдання злодіянь путіна.

Вже під час війни він написав духовний гімн рф.

Як повідомили в СБУ, він тримав зв’язок із спецслужбами окупанта вже після початку повномасштабної вій­ни.

Після пред’явлення підозри однокурсник і давній приятель Кіріла потрапив у лікарню. Там його прооперували.

Другою людиною у Тульчинській єпархії вважають єпископа Сергія, дуже наближену до Іонафана людину.

Він з митрополитом ще із 1995 року, коли виконував послух старшого іподиякона, архієпископа Сумського і Ахтирського Іонафана.

8 грудня 2006 р. архієпископом Тульчинським і Брацлавським Іонафаном прийнятий в штат кліру Тульчинської єпархії після переведення з Херсона.

Єпископ УПЦ Сергій 9 грудня 2006 року призначений настоятелем Тульчинського кафедрального собору на честь Різдва Христового та секретарем Тульчинської єпархії, де і повстала громада.

8 грудня 2008 року архієпископом Тульчинським і Брацлавським Іонафаном був пострижений в чернецтво з ім’ям Сергій (на честь прп. Сергія Радонезького).

22 січня 2009 року зборами духовенства Тульчинської єпархії обраний делегатом на Помісний Собор РПЦ.

23 травня 2009 року удостоєний сану архімандрита.

18 червня 2014 року удостоєний права носіння другого наперсного хреста.

Рішенням Священного Синоду Української Православної Церкви від 14 березня 2018 року обраний єпископом Ладижинським, вікарієм Тульчинської єпархії.

17 серпня 2022 року теперішній монах Сергій возведений у сан архієпископа. Закінчив Київську духовну семінарію та академію заочно.

– Як поводились ці священники під час відспівування воїнів, які полягли за Україну? – запитали у голови Гайсинської РВА Людмили Головашич.

– Жодного разу у панахидах, які ми проводили із вшановування героїв України, ні Сергій, ні Іонафан участі не брали. Хоча туди приходили представники інших конфесій.

– Як у них з’явились і були російські паспорти, хоча обоє начебто народились і жили в Україні?

– Це запитання до правоохоронців. Якщо чесно, для мене це не дивина. Всі бачать і знають, чим дихає і що робить ця релігійна структура в Україні і у Вінницькій області зокрема.

Андрій Власенко