Ними він мав збивати «Шахеди».

Оштрафували командира військової частини на Вінниччині, який зберігав вдома набої. Олександра Р. визнано винним у порушенні правил поводження з боєприпасами. Чоловік зберігав вдома набої до автоматичної зброї. Військовому присудили штраф у 17 тисяч гривень, але він з вироком не погодився.

Про це повідомляють у Вінницькому апеляційному суді.

Постанову про покарання ухвалив Хмільницький міськрайонний суд керуючись частиною 2 статті 172-19 Кодексу України про адміністративні правопорушення (Порушення правил поводження зі зброєю, а також речовинами і предметами, що становлять підвищену небезпеку для оточення).

На судовому засіданні командир пояснив, що дозвіл на зброю має, а десять пачок патронів калібру 7,62 міліметра зберігав удома без злого умислу. Мав нібито збивати ними «Шахеди».

Водночас з постановою суду першої інстанції не погодився. В апеляційній скарзі просив скасувати її та через відсутність у його діях складу адмінправопорушення провадження у справі закрити. Зауважив, зокрема, що протокол про стягнення складено з порушенням, а в матеріалах справи немає доказів стосовно перебування боєприпасів на обліку у військовій частині.

Однак апеляційний суд вважає, що суд першої інстанції обґрунтовано визнав докази належними й допустимими. Зрештою, апеляційну скаргу військовослужбовця задовольнив частково. Постанову місцевого суду змінив лише у частині стягнення судового збору.

«Військовослужбовці, військовозобов’язані та резервісти, які призвані на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори, звільняються від сплати судового збору під час розгляду в усіх судових інстанціях у справах, пов’язаних з виконанням військового обов’язку, а також під час виконання службових обов’язків», – роз’яснив ВАС у своїй постанові, звільнивши Олександра Р. від сплати судового збору. В решті рішення місцевого суду залишив без змін.