Австрія наполягає, що будь-які переговори можуть проводитись лише за участю України. Найбільша загроза, яка наразі існує в Європі, це російська агресія проти України. Тому окупанти не можуть перемогти.

Він зазначив, що всі хочуть, щоб війна якомога скоріше закінчилась та настав мир.

“І люди в Україні хочуть цього найбільше. Але це все лежить в руках лише однієї людини, а саме – президента Російської Федерації Володимира Путіна. Він може закінчити війну вже завтра. Якщо він це зробить, війна закінчиться. Якщо ж Україна припинить воювати, то з Україною буде, скажімо так, покінчено. І тоді Словаччина може раптово отримати іншого сусіда”, – сказав Шалленберг.

Крім того, міністр наголосив, що Австрія наполягає, що будь-які  так звані “путінські мирні переговори” можуть проводитись лише за участю України.

Шалленберг заявив, що країнам Європи необхідно гуртуватись, оскільки найбільша загроза безпеці на континенті походить від російської агресивної війни.

"Єдність і згуртованість Європейського Союзу в цьому питанні була нашим найбільшим досягненням, нашим найбільшим активом. І я вважаю, що ми робимо все правильно і повинні працювати над тим, щоб ця єдність і згуртованість зберігалася й у майбутньому", - зазначив він.

Шалленберг додав, що "за нами спостерігають на міжнародному рівні, що наша позиція як західного світу також дуже сильно залежить від нашої поведінки в цьому питанні".

Як відомо, Австрія підтримала створення трибуналу щодо злочинів окупантів в Україні.