За збереженими даними архівів та свідчень очевидців жертвами Голодомору 1932 – 1933 років стали від 7 до 10 мільйонів українців.

Таку ж долю нам готує путінська злочинна Росія, яке веде безпричинну війну з Україною. Щоб нагадати сьогоднішньому поколінню про страшну трагедію і відкрити очі на спрвжню сутність “руського міра”,

у прес-центрі Вінницької обласної військової адміністрації відбулась презентація книги «Голоси правди та справедливості. Спогади та свідчення очевидців про Голодомор-геноцид 1932 – 1933 рр. на Вінниччині».

У книзі йдеться про те, що у ХХ столітті Україна потерпала від штучних голодоморів, які організувала радянська влада з метою знищення українського етносу. Найбільша кількість жертв голодомору припадає на болісні і трагічні 1932-1933 роки.

Масові смерті і страждання від голоду в документах подавали як «продовольчі труднощі». У 1934 році була дана вказівка знищити книги РАГСів про реєстрацію смертей за попередні роки. Таким чином було втрачено чи не єдине обʼєктивне джерело інформації про кількість закатованих голодом людей.

«Для дослідників цієї теми найбільш доказовими документами є довідки РАГС, в яких вели записи. На рівні сільської ради це робили секретарі. Один з таких секретарів заповнював ці бланки з вказівкою, хто, коли і за яких обставин помер. Але цих смертей було настільки багато, що в нього, напевно, не витримала психіка, і він написав «померли всі». Так відчувалась правда», – розповів кандидат історичних наук, заступник голови обласної редколегії Валерій Лациба.

Члени редколегії видання, а саме представники Вінницької ОВА, ГО «Вінницьке обласне товариство колишніх політв’язнів та репресованих», історичні науковці, зокрема, редакція книги «Реабілітовані історією», поставили собі за мету відновлювати історичні події через реальні спогади українців, які змогли вижити в буремні часи.

Для створення книги «Голоси правди та справедливості. Спогади та свідчення очевидців про Голодомор-геноцид 1932 – 1933 рр. на Вінниччині» фахівці працювали над архівними матеріалами протягом 2 років. Книга складається з передмови начальника ОВА Сергія Борзова, наукової аналітичної статті, а також 334 спогадів про Голодомор жителів усіх районів Вінницької області.

«З цих історій-зернинок ми можемо скласти бачення того, як проходив Голодомор на Вінниччині. Також унікальність цього видання в тому, що дослідники сформували в ньому історичну довідку термінології періоду геноциду 1932-1933 років. Читаючи ці спогади, розумієш: люди простими словами, пишучи на рівні початкових класів, хотіли донести те, що пережили», – сказав завідувач редакції книги «Реабілітовані історією Вінницька область» Микола Вижга.

Всього видано біля 300 примірників документального твору. Книги передадуть до шкіл, бібліотек, культурно-дозвільних осередків Вінницької області.