Повномасштабне вторгнення Росії згубно вплинуло на основний видобуток солі України, що знаходиться в Соледарі, Донецька область. Тому українцям довелося купувати імпортну сіль. І з цим виникли  проблеми. Покупці скаржаться, що закордонна сіль має дивний запах, каламутить воду та взагалі не виконує свої функції. Чому виникла проблема якості та як перевірити користь солі, розповів вівдомий гастрожурналіст Костянтин Грубич.

В середньому українці з’їдають в день по 4 г солі, а це майже чайна ложка! 75% планети зловживає сіллю, кажуть у ВООЗ.

Стосовно запаху, фахівець Інституту галургії Євген Щасливець пропонує 2 ймовірні причини виникнення цієї ситуації. По-перше, на сольових виробництвах застосовують нафту, і при не дотриманні техніки обробки речовина справді може потрапити в готовий продукт. Буває, що в сіль потрапляє селітра.

По-друге, неправильне транспортування також може бути коренем проблеми. Кандидатка технічних наук Ольга Хацевич зазначає, що в Україні нині відсутній контроль якості фасування солі, а це безумовно є недоліком. Часто на упаковці пишуть, що це мікс солі закордонного походження. А кому тоді скаржитись на якість?

Щоб перевірити сіль на якість, перш за все, спробуйте її на запах та смак. Це продукт, який у нормальному вигляді не має запаху. Потім розчиніть сіль у воді. Так можна легко побачити осад, олію, механічні домішки. У разі виявлення сторонніх елементів розчиніть сіль у воді, а потім профільтруйте.

Як повідомив Грубич, "Сніданок з 1+1" разом з Державною установою "НІОХІМ" впроваджують серію досліджень якості солі. Науковці визначать безпечність продукту від того чи іншого виробника та поділяться результатами в ефірі протягом наступного місяця. Слідкуйте за оновленнями.