ХІІ зимові Паралімпійські Ігри у Південній Кореї проходитимуть з 9 по 18 березня. Від Вінниччини до збірної команди паралімпійців увійшли Ірина Буй та Олександр Казік, вихованці барського тренера Марцина Кучерявого. Вони братимуть участь у лижних гонках та змаганнях з біатлону.

– Обоє наших спортсменів мають дуже серйозну підготовку, – коментує начальник «Вінницького регіонального центру з фізичної культури і спорту інвалідів «Інваспорт» Дмитро Лукавий.- Кілька днів тому вони повернулися з Італії, де проходили тренування. Ірина Буй має ураження опорно-рухового апарату, а Олександр Казік – вади зору. Готуючись до Паралімпіади, спортсмени пройшли три етапи Кубку світу, здобувши медалі різного гатунку, тож ми сподіваємось побачити вінницьких паралімпійців серед лідерів.

У лижних гонках братиме участь спортсмен-лідер Сергій Кучерявий, який за правилами змагань супроводжуватиме незрячого лижника. Ліцензію на участь в паралімпійських змаганнях виборола також вінничанка Наталія Рубановська, проте, через стан здоров’я не змогла полетіти до Пхьончхану.

Усього ж на змаганнях у зимовій Паралімпіаді Україну представлятимуть 30 спортсменів-паралімпійців , які будуть змагатись в трьох видах спорту – лижних гонках, біатлоні та гірських лижах.

Серед 48 країн-учасниць буде розіграно 80 нагород у шести видах спорту. За перемоги у Пхьончхані паралімпійці вперше отримають такі ж виплати, які були передбачені за здобутки олімпійців.

– 125 тисяч доларів США в гривнях по курсу НБУ за «золото»;

– 80 тисяч доларів за «срібло»;

– 55 тисяч доларів за «бронзу».

Вперше Україна дебютувала на VII зимових Паралімпійських іграх двадцять років тому – у 1998 року. Сьогодні наша збірна – лідер світового паралімпійського руху. За всю історію участі у зимових Іграх паралімпійська команда виборола 90 медалей, із яких 20 – золоті. За підсумком ХІ зимових Паралімпійських Ігор національна паралімпійська збірна команда України здобула 25 медалей та стала другою за загальною кількістю нагород.