Скажу відверто, мені соромно за багатьох чоловіків , які нині ховається від повісток, бо “нікто не хотел умірать”. Соромно, бо вже тепер нас добровольців 24-го лютого багато хто відкрито називає “дебілами”… Мовляв треба було почекати, відсидітись, відкупитися і сидіти тихо в дружини під спідницею. Але якби всі в лютому минулого року вирішили відсидітись, то України б вже не було.

Друге, кількість ухилянтів, втікачів за кордон та скандалів із тцк просто зашкалює. Причини всім зрозумілі – корупція у воєнкоматах та влк, заспокійливі пігулки від арестовичів усіх калібрів та тупо відсутність політичної волі навести порядок в питаннях мобілізації. Адже держава, яку ми захищаємо, була і є ще й інститутом примусу. І якщо в армії закінчуються добровольці, то армія і держава кличе решту громадян призовного віку на свій захист. Але в цей час купа тупих блогерів, масні морди із кварталу та решта ідіотів відкрито рекламують пох і нах на армію та “я не  рожден для вайни”… І як це може бути, що в телеграмі досі є канал Вінниця – повістки із 40-ма тисячами підписників, де відкрито ображають рекрутів ЗСУ та коригують місця видачі повісток по місту? Це що за таке, бл…во?

Багато раз чув, що воювати будуть всі, але чіткий список всіх досі чомусь засекречений?

Та по Вінниці вільно гуляють щодня 3-4 бригади молодих, міцних, спортивних, татуйованих тризубами чоловіків віком від 25 до 45, яких чекає військо…. І нікого не можуть знайти? Чи у всіх довідки та бронь?

Окремі села вже пусті стоять без чоловіків , бо селяни не змогли відкупитися за 3-5 штук баксів. А коли ж будуть "воювати" великі міста, депутати, фітнес-зали і батальйон буковель?

Чи зведення із фронту та суцільні похоронки так налякали решту чоловіків по країні, що в армію підуть 18-річні студенти і жінки? Про сором, честь та гідність тут не варто згадувати, бо на все це давно покладено... І поки одні служать, мерзнуть, калічаться і вмирають велика решта вирішила тихо відсидітись до швидкої Перемоги, яку обіцяв марафон... Перемоги поки не буде, бо війна нині є наш головний марафон на виживання країни та нації. На жаль...

А щодо індульгенцій, то може й справді варто було запровадити своєрідний "відкуп" від призову роки на 3 за 400 тисяч гривень із позбавленням права голосу на виборах та неможливістю обіймати державні посади, бути депутатом і працівником місцевого самоврядування?

Хтось мені скаже, що так багаті знову відкупляться, тільки тепер у держави? Але мажорчики вже відкупились і виїхали інвалідами, але заплатили свої додати продажним воєнкомам, лікарям та рішалам! Чи не так?

І "на броні" в тилу сьогодні сидить стільки потрібних армії чоловіків , що ви жахнетесь... Невже їхню роботу не можуть робити жінки, яким у нас скрізь відкрита дорога?

Чи банально комусь у центральній владі  бракує міцних крашанок, щоб нарешті покласти край цій "дибілізації? Чи пох???

Бо перемагає у війні не стільки зброя від Заходу, а перш за все  українські воїни, піхота, артилеристи і дронщики, які вже так замахались чекати ротації...

Роман Ковальський,
журналіст «33-го», нині доброволець-воїн ЗСУ