Чоловік, який готується до ролі батька, повинен піклуватися про себе не менше, ніж майбутня мама. У цих приготуваннях велике значення має спосіб життя. Негативні і нездорові звички можуть викликати проблеми з фертильністю і сприяти ненормальному розвитку дитини в утробі матері.

Що знижує чоловічу фертильність?

Одна порція дорослої і здорової чоловічої сперми, приблизно 1,5-5 мл, повинна містити від 100 до 500 мільйонів сперматозоїдів. Однак все частіше спостерігається зниження цих показників, що значно погіршує якість сперми. На якість безпосередньо впливає сучасний спосіб життя і постійно мінливі фактори навколишнього середовища. До найбільш поширених з них належать: малорухливий спосіб життя, неправильне харчування, залежності.

Вік – один з найважливіших аспектів, який сильно впливає на фертильність чоловіка. Хоча правда те, що чоловік родючий протягом всього свого життя, немає сумнівів в тому, що його репродуктивні здібності погіршуються з віком.

Вчені стверджують, що після 40 років якість сперми погіршується. Згідно з численними дослідженнями, коли чоловік досягає 45-річного віку, ймовірність запліднення жінки знижується приблизно на 30%.

Важливо, що погіршення якості сперми з віком може відбуватися з різною інтенсивністю у кожного чоловіка. Отже, 40-й віковий поріг не означає, що кожен чоловік автоматично стане менш родючим.

Алкоголь негативно впливає на якість чоловічої сперми. Звичайно, вживання алкогольних напоїв в невеликих кількостях, не завдає великої шкоди організму.

Чоловіку, який бажає стати батьком, не обов’язково повністю відмовлятися від алкоголю. Але вживати міцні напої кожні вихідні – безумовно не найкраща ідея. Наукові дослідження доводять, що жінки, чоловіки яких регулярно вживають алкоголь, вагітніють у два рази рідше, ніж жінки, з чоловіками, що не вживають алкоголь. Етанол вважається однією з основних причин зниження швидкості руху сперматозоїдів, а також зменшення їх кількості.

Так само чоловічій фертильності загрожує стрес, який безпосередньо знижує кількість виробленої сперми. Якість сперматозоїдів теж залишає бажати кращого.

Сперма чоловіків, які перебувають в стані стресу, повільно досягає яйцеклітини і практично не може запліднити її. Що робити? Чоловік, який хоче стати батьком, повинен боротися зі стресом, тому що його неможливо повністю уникнути. Повинен займатися спортом, піклуючись про здоров’я. І, перш за все, чесно і відкрито розповідати про все, що його турбує, близьким. Ця невелика терапія допоможе очистити розум і позбутися від негативних емоцій, які сприяють стресу.

Якщо ви плануєте стати батьком, відмовтеся від куріння та інших стимуляторів.

Припиніть вживання препаратів для росту м’язів, особливо гормональних. Їжте здорову їжу, підтримуйте форму, не носіть тісну спідню білизну і використовуйте вітаміни для підвищення якості сперми.