У  Червоного Хреста, документі повідомляється, що членство призупинили тому, що Білоруський Червоний Хрест відмовився зняти з посади свого керівника Дмитра Шевцова. Претензії до нього були викликані заявами, у тому числі про ядерну зброю та переміщення дітей до Білорусі, а також його візитом до окупованих російськими військами українських міст Луганська та Донецька.

З 1 грудня Білоруський Червоний Хрест втрачає свої права члена. Будь-яке нове фінансування організації припиняється. Також вона не зможе брати участь у Генеральній Асамблеї організації, а також голосувати або бути обраним на будь-яких статутних зборах.

Відновити Білоруський Червоний Хрест можуть після звільнення Шевцова.

Сам Шевцов уже назвав рішення “абсолютно політизованим” та заявив, що його підтримали у голосуванні 3 країни – Росія, Венесуела та Єгипет.

У липні 2023 року білоруські опозиційні ЗМІ повідомили, що очільник ЧХ Білорусі Дмитро Шевцов поїхав на окуповані території та в ефірі білоруського держтелебачення у формі із нашивкою Z – російською військовою символікою зізнався, що ЧХ країни "вивозить і буде вивозити" дітей з окупованих територій України.

Міжнародний Червоний Хрест почав розслідування після останньої поїздки голови білоруського ЧХ Дмитра Шевцова на окуповані території України, під час якої він зізнався у викраденні українських дітей та вивезенні їх до Білорусі.

Заступник Єрмака - Андрій Сибіга, який теж був присутній на зустрічі, додав, що аеропорт "Бориспіль" став першим об’єктом, який закрили через початок повномасштабної війни, але водночас він буде першим об’єктом, який відкриють, щойно дозволить безпекова ситуація.