Бо ніякого протизаконного вчинку вона не здійснила.

Ми попросили Юрія Павленка, більше відомого з Майдану як Хорт, прокоментувати – чому він, вінничанин, який зараз живе у Києві, взявся захищати професорку зі Львова?

В ЧОМУ “АМОРАЛЬНІСТЬ” ФАРІОН?

Я – не прихильник Ірини Фаріон, у мене самого є від неї “гострі” приватні повідомлення за критику її однопартійця Головка, і з нею я не спілкуюся та не знайомий особисто. Однак вважаю, що звільнення її з роботи за “аморальний проступок” – це явне свавілля адміністрації “Львівської політехніки” на хвилі дешевого хайпу, створеного Соколовою. Чесно кажучи, такої дурниці я не очікував.

Коли відомий ректор експлуатує студенток, то він – “Юний орел” і ніяк не злізе з посади десятиліттями, а коли Фаріон висловлює свою непопулярну думку (громадянську позицію) – це аморальний проступок. Ви можете не поділяти її думку, але ви не вправі її за це незаконно переслідувати. Якщо людина своїми висловлюваннями вчинила злочин – є для цього правоохоронні органи і суд. А тоді вже можна звільнити засуджену особу за п. 7 ч. 1 ст. 36 КЗпП. Хоча я певен і в тому, що Фаріон злочинів не вчиняла.

Якщо поглянути в судову практику, то аморальним проступком була поява педагога в нетверезому стані в громадських місцях, вчинення розпусних дій, провокація бійки тощо.

Ваша громадянська позиція (наприклад, погляд на способи захисту статусу української мови як державної) не може бути підставою для звільнення вас із роботи.

У постанові від 27.12.2019 р. у справі № 345/3007/17 (провадження № 61-25200св18) Верховний Суд зазначив, наприклад,  що порушення Правил внутрішнього розпорядку для працівників ВПУ № 7 та критичний виступ працівниці під час звіту директора 20 червня 2017 року, які були підставою для звільнення з її роботи, не свідчать про порушення нею моральних норм, втрату авторитету та її дискредитації як вихователя, а отже не є аморальним вчинком у розумінні пункту 3 статті 41 КЗпП України.

Педагог також може вчинити проступок, але не кожен проступок є аморальним, і не кожен веде до дискредитації та втрати авторитету (особливо у покоління гендерних "комсомольців", для яких авторитетів немає в принципі).

Цей наказ про звільнення, на мою думку, підлягає скасуванню, це доволі простий трудовий спір, і я певен, що Ірина Фаріон буде поновлена на роботі за рішенням суду.

Тетяна Квасюк