Це жорстоке вбивство воїна-«афганця» у Черепашинцях Калинівського району сколихнуло Вінниччину. Загинув прапорщик, який служив військовим радником місцевої армії та неодноразово ходив по лезу бритви…

– У Андрія були золоті руки. За характером спокійний, ні з ким не конфліктував. Хоча був сильний, вага під 120 кілограмів. Добре розбирався у тепловій техніці та опаленні, вчився за цим фахом. У Афгані був під вогнем. Вже після війни продовжив службу в армії, аж поки не вийшов на пенсію, — розповідають калинівські воїни-«афганці». – Звістка про його смерть, ще й напередодні днів вшанування воїнів-інтернаціоналістів, нас шокувала. Ми спершу відмовились вірити, що Андрія вбили… Він робив на котельні заводу в Калинівці. Його забили на рідному подвір’ї. Розтрощили голову так, що згодом мізки не могли зібрати, калюжі крові скрізь… Це зробила точно не одна людина. Ті, кого Андрій добре знав чи раніше бачив… Бо він дав би відсіч.

Коли ж найдосвідченіші оперативники карного розшуку обласної та районної поліції почали ретельно з’ясовувати деталі вбивства, то спливли не менш страшні речі. Слідство нині припускає, що у смерті чоловіка були зацікавлені його найрідніші люди… Тому знайшли двох місцевих «найманців». За неофіційною інформацією, нині однією з версій злочину є «квартирне питання». Добротна хата чоловіка буцімто впала у очі рідним. Хата, де Андрій зробив ремонт, де панував дійсно військовий порядок, що навіть правоохоронці під час слідчих дій були неабияк здивовані.

– По сусідству живе один з підозрюваних. Вони обидва раніше допомагали по господарству матері вбитого. Добре знали Андрія. Кажуть, цей сусід виховувався без матері. Але він пішов на злочин, бо друг зміг легко заморочити голову за горілкою, — розповіли друзі загиблого. — Кажуть, що саме сусід позичив своєму товаришу, який був вже судимий, сокиру. У Андрія були проблеми з хребтом після служби, тож вони цим сповна й скористались. Потім викинули знаряддя вбивства. Після смерті Андрія вбивця буцімто першим й знайшов бездиханне тіло. Ще ретельно прибрав скривавлений сніг на подвір’ї. Його подільник — сусід вбитого — згодом гуляв селом у новенькій куртці, штанях, туфлях з голочки.

На питання, де ж взяв ті речі – казав, що тітка подарувала! А ще просився до земляків на чарку горілки у поганому настрої, жалівся, що «афганці вб’ють…» Що там було у Андрія із рідними матір’ю та братом, ми не знаємо. Чули різне. Зокрема, не дуже добре. Але такий злочин точно не стався би просто так. Дивно, що на похороні Андрія його найрідніші особливо й не виказували смутку. А от його побратими-«афганці» — навпаки, самі організували похорон та нині допомагають усім можливим. Друга в останню путь провели близько 50 калинівських та вінницьких «афганців», були й бійці АТО. Це ж наше спільне горе…

Слідство у вбивстві чоловіка ще триває. А у прес-службі Вінницького міського суду вже оприлюднили перші дійсно шокуючі обставини резонансної справи:

– У рамках досудового розслідування відомо, що на початку 2018 року мати запропонувала одному із підозрюваних убити власного сина за 10 тисяч гривень. Той погодився. Чоловік вирішив звернутися за допомогою до свого знайомого, пообіцявши йому частину обіцяної винагороди – три тисячі гривень. Вони озброїлися дерев’яною палицею, сокирою та підійшли до подвір’я сина. Біля будинку один слідкував за навколишньою обстановкою, а інший непомітно зайшов на територію господарства, де сховався та очікував на власника. Щойно чоловік повернувся додому, підозрюваний, який чекав на подвір’ї, вдарив його по голові дерев’яною палицею. Потерпілий впав. Далі чоловік продовжив наносити удари сокирою. Потерпілий помер на місці. Після цього підозрювані втекли з місця злочину.

У судовому засіданні підозрювані зізналися у вчиненні злочину. Слідчі судді, заслухавши клопотання, взяли обох під варту терміном на 60 діб.

У прес-службі обласної поліції ситуацію теж поки що детально не коментують:

– Ми підтверджуємо факт вбивства. Є певне коло підозрюваних, із якими нині працюють слідчі. Подробиці повідомимо згодом.

Голова сільської ради Черепашинців Надія Черниш досі шокована трагедією:

– Нормальна родина. Характеризувалась позитивно. Я їх добре знаю. Мотиви злочину нам усім незрозумілі. Тож сподіваємось, що правоохоронці з’ясують усі його обставини…

А от мати «афганця» Лідія Олександрівна, яка саме господарює у хаті Андрія, спростовує усі звинувачення. Каже, вбивці її сина просто хочуть скинути з себе відповідальність:

– Я що — ненормальна, аби у 80 років замовляти вбивство рідного сина? Вже старшого сина поховала, Андрій у Афгані рік та вісім місяців відвоював, і тут загинув, найменший хворіє! Це на мене ці хлопці навмисно намовили! Може, хочуть просто так от скинути з себе провину! Я їм стільки допомагала, а мені так «віддячили»?

Поблизу хати вбитого Андрія досі чекають коти… Доглядав їх та годував чоловік. Тварини вірять у людську вірність та доброту. Вірять, що їх ніколи не зрадять, не покинуть…

Районна спілка воїнів-»афганців» висловлює співчуття за фактом загибелі свого побратима. «Афганці» запевняють, що триматимуть ситуацію із розслідуванням вбивства на своєму контролі.

Редакція готова вислухати інші точки зору на цю ситуацію.

 

Тим часом, жінку, яку підозрюють у організації вбивства рідного сина, взяли під варту. Під вартою й двоє чоловіків віком 41 та 53 роки, які й вчинили цей резонансний злочин…

– В ході досудового розслідування було встановлено, що вбивство чоловіка замовила його рідна матір. Між жінкою та її сином тривалий час були неприязні стосунки через нерухоме майно. Щоб вирішити питання на свою користь, жінка за 10 тисяч гривень замовила вбивство сина. Виконавці  знайшлись швидко – двоє чоловіків, які жили по-сусідству і один з них часто допомагав жінці по господарству, – повідомили у прес-службі обласної поліції. – 6 березня замовнику вбивства – 77-річній матері потерпілого оголосили про підозру. Вінницький міський суд обрав міру запобіжного заходу – взяття під варту.

За вчинення замовного вбивства з корисливих мотивів відповідно до п.12 ч.2 ст. 115 КК України зловмисникам загрожує довічне ув’язнення.

Детальніше у наступному номері “33-го каналу”.