Фото та відео зі згарища виклав один із місцевих жителів. Під постом користувачі соцмереж припускають, що загоряння сталось через активне користування обігрівом та несправність електросистеми. У прес-службі рятувальників цю інформацію спростовують та наголошують – причину пожежі з’ясують після того як отримають висновки із дослідної випробувальної лабораторії.

– Загорання трапилось о 15.37. Прибули рятувальники і з’ясували, що вогнем на площі 230 кв. м охоплено дах одного із павільйонів ринку. О 17.15 пожежу локалізували, а о 18.00 ліквідували. Полум’ям знищено один із торговельних павільйонів та частину сувенірної продукції. Рятувальники запобігли перекиданню вогню на сусідні споруди (загальна площа торговельних точок близько 980 кв. м), – так прокоментували інцидент у прес-службі рятувальників. – Від ДСНС до боротьби із вогнем залучалося 42  чоловіки особового складу та одинадцять одиниць спецтехніки.

Відомо, що сувенірний ринок поблизу Літина – найбільший в області та належить родині народного депутата від Блоку Петра Порошенка Івана Мельничука. Покупці та гості ринку часто називали це місце «музеєм під відкритим небом». Журналісту вдалось поспілкуватись із народним обранцем та з перших вуст дізнатись подробиці пожежі.

– Я працюю у Верховній Раді, сувенірним ринком займається моя донька. Продукцію постачали зі всієї країни. Працювало на ринку 14 чоловік. Для них були гарні умови – душові, теплі туалети, кімнати відпочинку. Пожежа трапилась вдень, коли всі були на роботі. Загоряння пішло від котла, ні про яку диверсію чи необачність мова не йде. На ринку було 15 вогнегасників, всі їх використали, але не змогли збити полум’я, — каже Іван Мельничук. — І це при тому, що люди знали, що робити. Рятувальники гасили пожежу до другої ночі… Всі сувеніри, що були на прилавках, врятували. А те, що у складі та готувалось до видачі на весну, не збереглось.

Звісно, втрати колосальні. Не хочу навіть казати суми. Навіть за мірками заможної родини, а я вважаю, що наша саме така, то це великі втрати. Крім того, згорів дерев’яний будинок на території ринку, де проживала моя донька. Зараз вона тимчасово мешкає у Літині. Але ніякі кошти не порівняєш із людськими життями та здоров’ям.

На щастя, потерпілих немає. Усі працівники залишились на роботі, отримуватимуть ту саму зарплату. Активно допомагають вивозити згоріле та зачищають місце. Як тільки буде тепло, почнемо відбудовувати ринок. Адже вся Україна його знає, тому рук не можна опускати.

Хотів би висловити подяку кожній структурі, друзям, сусіду, працівникам та небайдужим, які підставили своє міцне плече у цій біді.