Уся інформація у цьому звіті підготовлена Польською конфедерацією неурядових ініціатив Республіки Польща з Варшави за підтримки Міністерства закордонних справ Республіки Польща в рамках конкурсу «Публічна дипломатія 2023».

Коли у 2022 році в Україні почалася повномасштабна війна, Польща, як вільна держава, підтримала свого сусіда. До допомоги у боротьбі з Україною долучилися органи державної влади всіх рівнів – від урядовців до органів місцевого самоврядування. Велику відданість продемонстрували і звичайні поляки, які масово відкривали свої серця для нужденних сусідів, пропонуючи їм їжу, транспорт, житло. А згодом допомагали знайти роботу і підтримували в облаштуванні їхнього життя в чужій країні з невизначеним майбутнім.

За офіційною інформацією Штабу прикордонної служби, загальна кількість осіб, зареєстрованих на польсько-українському кордоні в період з 24 лютого 2022 року по 30 червня 2023 року, становила майже 24 мільйони.

За оцінками Міністерства внутрішніх справ та адміністрації Республіки Польща, станом на 30 червня 2023 року в Польщі перебуває близько 1,3 млн українців.

За даними Установи соціального страхування, станом на червень 2023 року кількість застрахованих осіб з громадянством України становить 748 407 осіб. З них понад 390 000 були чоловіками і менше 360 000 — жінками. У цю цифру не входять люди, які працюють у неформальній економіці, а також ті, хто не підлягає соціальному забезпеченню, наприклад, ті, хто працює виключно на підставі конкретних трудових договорів.

Кількість компаній, заснованих українцями у 2022 році, за даними Польського економічного інституту, склала майже 16 тисяч. Станом на кінець червня 2023 року в базі даних CEIDG було зареєстровано майже 30 000 українських ФОПів.

Польській системі освіти також довелося пристосовуватися до напливу величезної кількості біженців. Кількість студентів-біженців з України, включаючи всі типи шкіл та центрів дошкільної освіти, станом на 29 березня 2022 року становила 147 340 осіб.

Дані Центрального статистичного управління під­тверджують, що до допомоги були залучені всі форми неприбуткових організацій. Багато організацій здійснювали ді­яльність у сфері правової допомоги громадянам України. Серед усіх гуманітарних організацій, що діють у Польщі, найбільшою є Польський Червоний Хрест. Понад 8 200 волонтерів та працівників RRC долучилися до допомоги понад 1,2 мільйона українців. Особливо активною була роль релігійних організацій, об’єднань сільських домогосподарок, типових об’єднань і громадських організацій, мисливських і спортивних клубів, добровільних пожежних команд.

Наприклад, одним з багатьох є історія польського рятувальника, з яким вже два роки в прямому і переносному сенсі намагається допомогти вінничанам та іншим українцям у цій страшній війні.

Мартін Шевчак — пожежник, рятувальник і фахівець зі зниклих безвісти пошуково-рятувальної команди у Валбжиху. Він надає гуманітарну допомогу бі­женцям з початку нападу Росії на Україну. Також є співзасновником Центру допомоги Україні та керівником Центру розміщення бі­жен­ців.

Майже два роки вій­ни в Україні він працював з українськими громадськими організаціями та місцевою владою в процесі надання гуманітарної допомоги. За його ініціативи та за його безпосередньої участі рятувальники ДСНС Вінницької, Івано-Франківської, Львівської та Тернопільської областей змогли співпрацювати з поль­ськими пожежниками-добровольцями з міста Валбжих. Він також є співавтором цього звіту.

– Наша співпраця з українськими містами почалася із березня 2022 року. Тоді налагодили партнерську спів­працю з м. Бориславом. Діяльність полягала переважно в гуманітарній допомозі. З травня 2022 року Валбжих розпочинає співпрацю з деякими депутатами м. Немирів. Почали створювати склад гуманітарної допомоги неподалік міста. Результатом спів­праці також стала допомога місцевій лікарні, школі та пожежній частині. Завдяки під­тримці депутатів Немирівської міської ради вдалося скоординувати транспортування важ­копораненого бійця на лікування до Польщі. Налагодили співпрацю з місцевими неурядованими організаціями. Багато спільних благодійних проєктів вдалося здійснити разом з громадським об’єднанням «Ми — Вінничани». Стали тіс­ними партнерами і з ГО «Солдатська куховарня», ГО «Українське об’єднання учасників бойових дій та волонтерів АТО у Вінницькій області», ГО «Громадський центр Вінниці». Завдяки спільній роботі змогли більше допомогти людям, які постраждали від війни, — повідомив Мартін Шевчак, який став справжнім другом для вінничан.

Але не лише на спів­праці з неурядовими організаціями обмежилися волонтери з Валбжиху. Вдалося налагодити контакт і з депутатами Верховної Ради України. Завдяки контактам з українським парламентом покращилася та систематизувалася інформація про потреби постраждалих від війни регіонів України та логістика гуманітарної допомоги з Польщі. За результатами спів­праці з Верховною Радою від­бувся візит українських парламентарів до Сенату Республіки Польща та зустріч із сенаторами. З тих пір розпочалися системні візити депутатів поль­ських воєводств до найбільших областей України. Посилилася і гуманітарна місія між депутатами Верховної Ради та Любуського та сусідніми воєводств.

– А з травня цього року ми налагодили офіційну співпрацю між нашою пошуково-рятувальною групою Добровільної пожежної команди та рятувальними та пожежними службами Вінницької, Івано-Франківської, Тернопільської та Львівської областей. Тепер ми зможемо не лише обмінюватися досвідом, а й проводити спільні операції цивільної оборони, спільні навчання та активні дії з підтримки техніки пожежників в Україні, – ділиться досвідом добровільна пожежна команда.

Від початку повномасштабної війни з GPR Валбжих та його рятувальниками співпрацює депутатка Немирівської міської ради та голова Немирівського осередку ГО «Ми — Вінничани» Галина Павленко.

– До знайомства з Мартіном та його командою не уявляла, що можуть бути такі люди. Люди, які переживають за незнайомих людей так, як за найрідніших.

Люди, які без вагань відкладають свої справи, якщо потрібна допомога. Люди, які мали мужність з мирних міст приїхати у воюючу країну, щоб на власні очі побачити, які є потреби у наших біженців, поранених та солдатів. Після деокупації Херсона поїхати до знаменитого херсонського кавуна, поїхати в Бучу, Ірпінь, Бородянку та Гостомель.

І коли на телефон приходить фото меблів для лікарні чи школи з підписом: «Нам таке потрібно?», спочатку думала, що це нюанси перекладу, а потім зрозуміла, що це людина дійсно так пише. Не «Вам потрібно», а саме «НАМ». Бо за місяці повномасштабної війни ми дійсно стали більше ніж друзями чи сусідами. А стали однодумцями та надійними партнерами.

Впевнена, що співпраця буде продовжена і ті люди, які розділили з нами велику біду, обов’язково зустрінуть з нами Велику Перемогу, — вдячна за допомогу польським партнерам Галина Павленко.

Більше про допомогу
поль­ських партнерів можна ознайомитися у звіті, який
доступний за посиланням:
http://polishngohelp.com

Публічне завдання, що фінансується Міністерством Закордонних Справ Республіки Польща у рамках конкурсу «Публічна дипломатія 2023».