Ось один з таких випадків. Надзвичайно важкою була боротьба громадських активістів села Заболотне Крижопільського району з місцевою владою. У 2015 році завдяки їхній небайдужості відкрили кримінальне провадження відносно сільського голови. Проводилося розслідування. А потім те провадження дивним чином закрили, аж поки до справи не взявся колишній працівник УБОЗ Олександр Гураш, котрий створив громадську організацію «Міжрегіональна колегія з питань боротьби з корупцією та організованою злочинністю у Вінницькій області».

– Історія ця стосується грошей програми ДЕСПРО, котрі виділяються на благоустрій громад. Голова сільради вкрав гроші на проведення водогону, — розповів він. — Як саме? Наприклад, за проектом потрібно було встановити трубу 63 мм, а насправді встановлюють 40 мм. Різницю в ціні клав до кишені. А довжина всього водогону — 11 кілометрів! Крім бюджетних коштів, до кишені клалися ще й ті, що мешканці здавали. А це — по 3 тисячі гривень з кожного двору. У Заболотному дві сотні дворів. Сільська рада створила комунальне підприємство «Аква», і люди несли туди гроші як благодійну допомогу. Звідти вони безслідно зникали. Люди звернулися до Крижопільського відділу поліції. Там відкрили провадження, а потім закрили. Людей дістало, от вони й звернулися до мене.

Ми зібрали всі матеріали і віддали до УБЕП, а там відкрили нове кримінальне провадження відносно службових осіб Заболотненської сільської ради та ПП «Немирів-Промінь-Тепло» щодо розтрати бюджетних коштів, виділених для будівництва сільського водогону в рамках швейцарсько-українського проекту з підтримки децентралізації. Будуть призначені необхідні експертизи, ревізії та інші дії. З нашої «подачі» правоохоронці відкрили вже десяток кримінальних проваджень.

Олександр Гураш запевнив, що колегія не залежна ні від кого, бо її створили колишні правоохоронці, котрі не можуть сидіти склавши руки, якщо в країні такий сплеск криміналу, не працюють державні органи, котрі покликані захищати людину та її майно, то спрацює ось такий інстинкт колективного самозбереження. А довіра до влади, котра й так сягнула нульової позначки, зведеться нанівець.