Після цього їх вербували в російську армію. “Йдеться про контрабанду людей… організованої злочинності”, – сказав глава місцевої поліції Бхупендра Кхатрі.

Непальські солдати, гуркхі, служать у британській та індійській армії відповідно до угоди між трьома країнами. З Росією у Непалу подібних домовленостей немає.

Напередодні в соцмережах поширили відео, на якому нібито полонений українськими бійцями чоловік англійською каже, що він є громадянином Непалу та 22-річним студентом.

За його словами, “тут” він перебуває лише близько 1,5 місяці. На відео він стверджує, що в нього закінчилась віза, не було грошей, і тому він вирішив вступити до лав російської армії.

“Університет сказав мені заплатити гроші, а в мене не було грошей. Кажуть: “нема грошей, повертайся до своєї країни”. Я не хотів повертатися без грошей. І в мене не було іншого вибору, як піти до російської армії. За 1 місяць та 20 днів вони мені заплатили лише один раз – 4000 рублів. Спочатку вони казали, що будуть платити 195 000 рублів, але не платили. Тільки 4000 рублів заплатили…  Скільки (громадян – ред.) з Непалу воює, я не знаю. Але друг казав, що більше 4-5 тисяч людей. Тут 5 непальців (перебувають – ред.) у тиловій зоні, а взагалі група (складається – ред.) з 23 людей. Однозначно хочу повернутися не в Росію, а на батьківщину. Тому що не маю рублів та багато друзів загинуло”, – сказав полонений непалець.

Непал звернувся до російської влади із закликом не вербувати громадян цієї країни в російську армію, після того як стало відомо про загибель шести непальців. МЗС країни опублікувало імена загиблих і попросило відправити їхні тіла до Непалу, а також виплатити компенсації їхнім сім’ям.

Посол Непалу в Москві заявив, що 150-200 непальців стали найманцями в російській армії.