Люди звернулись до ГО «Народний центр екологічного контролю», які 2 березня вирушили у рейд. Про те, що вони побачили, розповіли газеті.

– До нас стали надходити повідомлення, що в навколишніх селах біля Ладижина спалах африканської чуми. Були повідомлення, що люди викидають туші мертвих свиней просто неба, але конкретні місця не вказали. Ми виїхали до Оляниці та Четвертинівки та провели інспектування кількох офіційних та стихійних сміттєзвалищ, — каже голова ГО «Народний центр екологічного контролю» Володимир Катеринич. — Через товстий шар снігу не змогли перевірити кілька місць, де могли знаходитись рештки свиней. Але на четвертинівському сміттєзвалищі знайшли туші свиней та рештки. За нашою інформацією, тільки в Оляниці за останніх кілька тижнів могло бути до двох десятків випадків. Ми не можемо стверджувати про спалах епідемії АЧС, бо це мають перевіряти фахівці, але факт існує. Більше за все мене хвилює безвідповідальність людей, які замість того щоб повідомити відповідні служби, дозволяють собі викидати померлих свиней де їм заманеться, збільшуючи тим самим масштаби епідемії.

Відомо, що громадські активісти з письмовим зверненням вже звернулись до Держпродспоживслужби, аби в Тростянецькому районі було проведено перевірку та вжиті заходи щодо усунення можливого спалаху АЧС. Поки що офіційної відповіді від чиновників немає…

Додамо, що спалахи африканської чуми свиней за останній рік неодноразово були зафіксовані на території Вінницької області. Зокрема у Барському, Мурованокуриловецькому, Козятинському та Тульчинському районах. Господарі знищили кілька сотень тварин і скаржились у газету, що кошти за втрачене поголів’я їм так і ніхто не повернув.

Вікторія Снігур