7 грудня, до Вінниці приїздив головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін. Посадовець розповів про результати епідрозслідування спалаху гепатиту А та назвав ймовірну причину виникнення захворювання.

Поширення гепатиту А у Вінниці та області почали реєструвати з 16 жовтня. На сьогодні захворювання локалізували, проте ще не ліквідували.

“Протягом останніх декількох місяців Вінниччина пережила доволі серйозний спалах гепатиту А. І він був наймасштабнішим в області з 2001 року. Станом на сьогодні зареєстровано 327 лабораторно підтверджених випадків. Враховуючи те, що захворювання має тривалий інкубаційний період, після гострої фази ми продовжуємо реєструвати поодинокі випадки, які будуть залишковими ще впродовж кількох місяців”, – розповів Ігор Кузін.

За словами санітарного лікаря, основні випадки інфікування були у Вінницькій громаді. Фахівці почали опрацьовувати всі можливі сценарії та джерела виникнення захворювання. Основну роботу приділили питній воді: відібрали понад 400 проб з централізованого водопостачання та місцевих криниць. Там гепатит А не виявили, проте майже у 30% випадків перевищені санітарно-епідеміологічні норми, а ще у 60% були перевищені хімічні показники. Проте на це могла вплинути зношеність водопровідних мереж та старих труб.

“Ми обстежили близько чотирьох тисяч працівників з усіх сфер. І девʼять людей з високоризикованих об’єктів, як виявилися, хворіли. Основні випадки захворювання фіксуються на ринках міста та у закладах роздрібної торгівлі”, - додав Ігор Кузін.

Також на брифінгу зазначили, що багато людей відмовляюся від вакцинації навіть попри усі відомі ризики. Наразі один хворий на гепатит А чоловік перебуває у реанімації, адже має ускладнення через свій поважний вік.

Ігор Кузін наголосив, що пошук офіційного джерела продовжуватимуть до моменту реєстрації останнього випадку. Мовляв, потрібно дочекатися ще одного інкубаційного періоду, допоки не буде жодних нових хворих.