У статті “Українцям потрібна боротьба зі злом, і найдосяжніше зло сьогодні — це корупція” вона наголошує, що спроможність антикорупційних органів упродовж останніх років помітно зросла.

Що відображено, зокрема, у звіті Європейської Комісії, яка рекомендувала розпочати перемовини про вступ України до ЄС.

Однак, попри наявні успіхи, запит на ефективну боротьбу з корупцією зростає, свідчить опитування, проведене TI Ukraine за підтримки USAID.

Наприклад, страх потенційної корупції на відбудові займає найвищі позиції в переліку. 79% українців бояться відсутності контролю, розкрадання коштів або використання неякісних матеріалів.

А ще 75% остерігаються повернення корупційних схем із відмивання коштів на великих проєктах.

Загалом понад 70% опитаних нині вважають, що процеси відновлення економіки та відбудови країни триватимуть до десяти або більше років.

“Тобто, за відчуттями українців, корупція — це зло саме собою, але на тлі інших тривог у сприйнятті громадян вона стає сукупним уособленням усього зла, несправедливості й тих проблем, із якими стикається наша країна.

І відтак на тлі загальної втоми, роздратування й нерозуміння майбутнього хабарі та вигадливі схеми від державників стають іще більш руйнівними для нашої країни. Тож наш спільний шанс зараз — використати боротьбу з корупцією як трамплін. Наприклад, у відбудові”, — підсумовує Мазурок.

Колаж: Інститут законодавчих ідей