Апеляційні скарги на рішення суду першої інстанції подавали представники обвинувачення та адвокати священика – Сергій Рибак, Євгеній Чорний та Ігор Чудовський.

Судове засідання відбудеться 26 грудня о 10.30 годині. Справу слухатиме колегія суддів.

Ми уже повідомляли, що Вінницький міський суд виніс вирок Іонафану – 5 років позбавлення волі з конфіскацією майна за виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікацію її учасників.

Поки рішення суду першої інстанції не набрало законної сили, Іонафан перебуває під нічним домашнім арештом – такий запобіжний захід обрали обвинуваченому. Вдень священик вільно пересувається, не лише в межах Вінницької області. Як відомо, наприкінці листопада митрополит Тульчинський відвідував настоятеля Києво-Печерської Лаври Павла, який теж під домашнім арештом.

Ми уже писали про те, що 12 жовтня 2022 року СБУ викрила батюшку на Вінниччині, який пропагував «руський мір». Керівник СБУ Василь Малюк повідомляв, що священик – одногрупник Кирила і тримав зв’язок з російським фсб. Йшлось саме про митрополита Іонафана. Наприкінці жовтня після оголошення про підозру Іонафану, в Тульчинській єпархії повідомили, що митрополит пішов на операцію на серці.

У листопаді минулого року слідчі СБУ встановили, що очільник єпархії підготував пропагандистські листівки, в яких виправдовував збройну агресію рф і тимчасову окупацію східних та південних районів України.

«Крім того, у своїх «агітках» він закликав до захоплення державної влади і порушення меж кордону нашої країни. Надруковані серійним накладом прокремлівські матеріали зберігав у підсобних приміщеннях церкви. В подальшому планував організувати їх роздачу місцевим жителям через канцелярію єпархії. Ініційована СБУ незалежна експертиза підтвердила наявність незаконної діяльності проти державної безпеки України», - зазначалось в повідомленні Служби безпеки.

Сам Анатолій Єлецьких своєї вини під час слухань не визнавав, він сказав: «Звинувачують мене в тому, що я самий великий злодій проти України».