На це свято юдеї ставлять спеціальний світильник ханукію з вісьмома свічками, і запалюють по одній свічці кожен день свята. Тому Хануку також називають “святом свічок”.

Дата Хануки визначається за місячним єврейським календарем і змінюється з року в рік. Починається Ханука в 25 день третього місяця кіслева, а закінчується 2 або 3 дня четвертого місяця тевета.

Ханука 2023 в Україні та в усьому світі за світським календарем відзначається з вечора 7 грудня по вечір 25 грудня. Така Ханука вважається ранньою. Це свято, присвячене перемозі над переслідувачами віри та освяченню Єрусалимського храму.

Події, яким присвячена Ханука, відбулися за 170 років до нашої ери. Тоді Юдеєю правили греки, які нав’язували жителям язичництво і руйнували іудейські святині. Деякі євреї прийняли звичаї та вірування греків, а менша частина залишилася вірною Торі (їх називали маккавеями).

Частина населення, яка зберегла юдейські вірування, підняла повстання і звільнила Єрусалим від греків. Маккавеї вирішили освятити осквернений язичниками Єрусалимський храм. Для обряду очищення іудеям потрібно вісім днів поспіль освітлювати приміщення.

Коли маккавеї увійшли в храм, то зрозуміли, що ритуального масла у них залишилося всього на один день горіння лампади. Однак сталося диво і вогонь не гас вісім днів. Так праведні іудеї змогли перемогти загарбників Батьківщини і очистити храм після них.

Юдеї святкують Хануку вісім днів, утримуючись від роботи і дякуючи Богові за диво. У ці дні не оплакують померлих і не дотримуються дієти. На Хануку прийнято радіти і веселитися, ходити в гості, пригощати і обдаровувати дітей. На святковий стіл в цей день готують картопляні оладки, млинці і дріжджові пончики.

Головним символом свята є ханукія. Це свічник з дев'ятьма свічками - однією високою по центру і чотирма короткими з двох сторін. Центральною свічкою віруючі підпалюють бокові - по одній в кожен день свята. Якщо ханукія стоїть вдома, то її ставлять на підвіконня, щоб поділитися світлом з перехожими. У синагогах протягом восьми днів читають молитву подяки.