– Але тепер НААН перетворилась в акціонерне товариство закритого типу, гаслом якого став дерибан господарств та їхніх земель, — різко заявив у редакції калинівчанин Микола Щірський. — Наприклад, директор Інституту картоплярства НААН Анатолій Бондарчук курує наші господарства ДП ДГ «Корделівське» і ДП ДГ «Артеміда». У 2006 році за постановою президії НААН відділок «Калинівка» був переданий із «Корделівського» на баланс «Артеміди», а з ним і 1400 га орної землі. Але Бондарчук взяв на баланс тільки 800 га, а 600 га приховав від держави. Цю землю він обробляє як свою власну, створивши фермерське господарство «Прогрес».

За законом, землі НААН не можуть вилучатись без постанови Верховної Ради і Кабміну. Такі дії кваліфікуються як злочин. Якщо врахувати, що один гектар орної землі приносить до 15 тис. грн. прибутку на рік, то при 11 роках користування виходить сума до 100 млн грн. А це вже тяжкий злочин!

У той час, коли землі немає для атовців, коли люди, що вік пропрацювали, не отримують земельного паю, НААН використовує кращі землі України для дерибану і власного збагачення.

Ми звертались з відповідними заявами у прокуратуру і НАБУ, але у перевірці і відкритті кримінального провадження нам відмовлено. Ніхто з порушників і досі не покараний! У нас таке враження, що правоохоронна система України паралізована.

Думку Миколи Щірського підтримали калинівчани Ніна Нагорняк та Іван Осаулко. Щоб перевірити, чи відповідають дійсності викладені у їхній скарзі факти, наш кореспондент звернувся у Київ до Анатолія Бондарчука, директора Інституту картоплярства НААН.

– Не 600 га, а 547 га передали на баланс нашого Інституту картоплярства, ця земля оформлена як опорний пункт «Калинівський». Там висіваються різні культури, проводяться досліди, наукові роботи, — пояснив Анатолій Бондарчук. — Фермерське господарство не має до цього ніякого відношення.

– Так, всі урожаї, всі прибутки з цих 547 га йдуть в Інститут картоплярства НААН, до якого відносяться «Корделівське», «Артеміда» і опорний пункт «Калинівський» у селі Рівнинному, — підтвердив Петро Дмитренко, директор ДП ДГ «Артеміда». — НААН системно створює в нашій області свої опорні пункти по різних культурах, наприклад, Медвеже Вушко відноситься до Інституту садівництва, Бохоники — до Інституту сої і т. д.

Народ має право на володіння, користування і розпорядження природними багатствами країни. До природних ресурсів належать земля, її надра. Так що громадськість має всі повноваження на перевірку використання родючої української землі. Сподіваємось, що перевірка буде об’єктивною.

Фото Олексія БОЙКА