В нинішній ситуації Трамп має досить високі шанси знову очолити Америку. Його рейтинг, за даними соціологів, на 4 відсотки вищий ніж рейтинг діючого президента Байдена.

Європейські лідери занепокоєні тим, що Дональд Трамп в разі повернення у Білий дім не тільки остаточно зупинить допомогу Україні, але також може свідомо розвалити НАТО. Про це низка європейських дипломатів та посадовців розповіли The New York Times на умовах анонімності.

Видання зазначає, що протягом усього часу існування Північноатлантичного альянсу як “республіканські”, так і “демократичні” президенти США бачили в цій організації інструмент примноження сили та впливу Америки на світовій арені.

Однак Дональд Трамп чітко дав зрозуміти, що він бачить НАТО лише як чорну діру, через яку європейці витягують американські ресурси. І цієї думки Трамп дотримується вже понад два десятиліття.

За час свого президентства, він неодноразово погрожував виходом США з альянсу, якщо Європа не збільшить свої видатки на оборону. У новій передвиборчій кампанії, що зараз набирає обертів, Трамп поки що дуже мало говорив про свої наміри. Однак його офіційний передвиборчий веб-сайт містить наступне речення:

“Ми повинні завершити процес, який ми розпочали за моєї адміністрації, фундаментально переоцінивши мету та місію НАТО”.

При цьому і сам Трамп, і його соратники відмовляються розкривати конкретний зміст цієї фрази. Європейські союзники США занепокоєні цією обставиною.

NYT стверджує, що європейські посли та представники аналітичних центрів "здійснювали паломництва" до соратників Трампа, щоб дізнатися про його наміри. Джерела стверджують, що принаймні один іноземний дипломат – посол Фінляндії Мікко Хаутала – контактував безпосередньо з Трампом і обговорював з ним тему НАТО.

"В Європі існує великий страх, що друге президентство Трампа призведе до фактичного виходу Сполучених Штатів з НАТО. Це було б величезним стратегічним та історичним провалом з боку нашої нації", — сказав колишній головнокомандувач об’єднаних збройних сил НАТО, відставний американський генерал Джеймс Г. Ставрідіс.

"Серед тих сумнівів, що вирують, можна сказати одне: перша сфера, де потенційне повернення пана Трампа в Білий дім у 2025 році може спровокувати зовнішньополітичну кризу, – це Україна та альянс західних демократій, які підтримують її захист від вторгнення Росії", – пише видання.

З юридичної точки зору питання про те, чи міг Трамп в односторонньому порядку вивести Сполучені Штати з НАТО, ймовірно, буде оскарженим. Конституція вимагає згоди Сенату для ратифікації договору, але опускає процедури його анулювання. Це призвело до дебатів щодо того, чи можуть президенти робити це самостійно чи їм потрібен дозвіл законодавців. Є лише кілька судових прецедентів щодо цього питання, жоден не є остаточним.

Втім європейські дипломати кажуть, що навіть невдала спроба Трампа вивести США з НАТО може настільки підірвати довіру до надійності Альянсу як гаранта безпеки Європи, що він перестане бути фактором стримування для Росії.