Близько 11.20 жінка вийшла з тролейбуса на Соборній. Ступила кілька кроків, і тут її збив «Лексус».

– Водій рухався на великій швидкості і навіть не загальмував. Мене відкинуло на 18-20 метрів. Я втратила свідомість. Коли отямилась, навколо було багато людей. Вони викликали медиків та поліцію. Мене забрали до реанімації. За словами травматолога, удар був такої сили, що у тазі виявили вісім закритих переломів. Крім того, у мене діагностували відкриту черепно-мозкову травму, струс мозку, забій всього тіла, два переломи в коліні, — каже Наталія Заступ. — Але, на щастя, я залишилась живою… Лікування затягнулось на місяці. Ми витратили понад 30 тисяч гривень. Водій, який спочатку просив вибачення та обіцяв допомагати, виділив лише 13 тисяч гривень. Нині ж він ігнорує мене. Хоча у нього є свій бізнес, дружина працює в одній із районних адміністрацій.

Після аварії пройшло вже 10 місяців, а Наталія пересувається із паличкою. Має третю групу інвалідності та постійний біль у ногах та попереку. Коштів бракує, вдома двоє дітей, тому змушена була повернутись на роботу.

А водій «Лексуса» досі не покараний. Йому оголосили підозру лише через три місяці після аварії. Нині справу слухає Вінницький міський суд. Хоча ще жодного засідання, яке розглядало її по суті, так і не було.

На останнє засідання, яке відбулось 2 березня, пані Заступ запросила журналістів. Цього разу вона знову вимагала відводу судді — Лариси Ковальчук. Справу розглядав Ігор Чернюк. Коли потерпілій надали слово, вона зазначила:

– Правоохоронці відкрили проти водія провадження за фактом порушення правил безпеки дорожнього руху, що спричинило потерпілій середньої тяжкості тілесне ушкодження. Із таким висновком я не згодна. Справу потрібно перекваліфікувати, адже мені заподіяли тяжкі тілесні ушкодження. Речові докази з місця аварії не приєднані до справи. Також мені повідомив свідок аварії Богдан, що його флешку з відеореєстратора вилучив слідчий і повернув вже без відео про ДТП. Я досі позбавлена можливості зробити копії з матеріалів кримінальної справи. Захисник водія Анатолій Варчук постійно на засіданнях принижував мене та чоловіка, обзивав здирницею, жебрачкою. Але суддя не зобов’язала його вибачитись і не покарала. Також вона постійно обмежувала мене у виступах, а чоловіка взагалі слухати не хотіла. Саме тому я і вимагаю відводу суддів, бо досудове розслідування відбулось необ’єктивно.

Прокурора Андрія Кириченка, жінка звинуватила у фальсифікації результатів судово-медичної експертизи.

Прокурор Кириченко відповів:

– Справу із обвинувальним актом направлено до суду. Судовий розгляд не розпочато в зв’язку із черговим відводом судді з боку потерпілої. Чоловік потерпілої не є учасником даного кримінального провадження. Якщо він вважає, що щось неправильно, то у законному порядку має право оскаржити. Він цього не робить. Рідні потерпілої намагаються на мене тиснути, щоб була змінена кваліфікація. Я вкотре їм нагадую: якщо це триватиме, то напишу відповідну заяву.

У справі оголосили перерву, суддя Ігор Чернюк задовольнив прохання Наталії про відвід колеги Лариси Ковальчук. Хто слухатиме справу, поки невідомо.

Фото Олексія Бойка
Віталіна Трудько